"Este nevoie absoluta de o scrisoare semnata de principalii decidenti politici care pot face ceva in indreptarea aspectelor negative semnalate in raport. De aceea mai sugerez o data sa se renunte la jocul "o scrisoare in care sa cerem sa intram in Schengen si sa o semnam toti", pentru ca o astfel de scrisoare nu ar starni decat zambete. Eu cred ca scrisoarea trebuie sa fie semnata principalii decidenti ai majoritatii parlamentare, premierul, presedintele Senatului si presedintele Camerei, in care sa ia punct cu punct aspectele negative din raportul MCV si sa transmita pozitia in raport cu cele semnalate", a declarat Traian Basescu, duminica, in conferinta de presa.

Seful statului a subliniat ca nu ar avea nicio valoare daca ar trimite singur o scrisoare sau daca ar semna si el varianta de scrisoare alaturi de cei trei in formula dorita de acestia.

Presedintele a subliniat ca in scrisoarea pe care considera el ca trebuie sa o trimita cei trei e necesar sa fie mentionate raspunsuri exacte la aspectele semnalate in raportul MCV cum ar fi desemnarea procurorului general si procurorului sef al DNA, scrie Mediafax.

"Ar trebui sa fie in aceasta scrisoare o pozitie cu privire la ce se intampla daca un ministru al Guvernului este constatat a fi incompatibil de ANI. Ar trebui de asemenea un subiect sa fie ce face majoritatea parlamentara daca se cere arestarea sau perchezitionarea unui parlamentar. Ar trebui sa fie un raspuns si un angajament de respectare a hotararilor justitiei in ceea ce priveste plecarea parlamentarilor din Parlament. Ar trebui sa fie raspunsuri cu privire la ce intampla cu un parlamentar constatat incompatibil. In lipsa unei astfel de scrisori, Romania are sanse aproape zero sa obtina un raspuns in Consiliul JAI din 6-7 martie si eu cer public sa se faca un astfel de demers. Nu garantez ca va fi un succes, dar este ceva ce poate face establishmentul politic romanesc pentru a apropia sansele de intrare in Schengen", a adaugat Basescu.

Presedintele a spus ca el si-a epuizat argumentele in plan european si ca e de parere ca si-a facut datoria prin recomandarea obtinuta la Consiliul European din decembrie catre Consiliul JAI sa puna din nou decizia de aderare la Schengen a Romaniei si Bulgariei la reuniunea din 7-8 martie.

Basescu a aratat si ca a "tatonat atmosfera si abordarile" in randul liderilor UE dupa raportul MCV, iar aceasta "nu este buna deloc".

El a punctat si ca desi raportul MCV nu are nicio legatura cu conditiile de aderare la Schengen din Tratatul de Aderare, nu poate fi ignorat ca unele state au aceasta abordare.

El a mai aratat ca nu sunt suficiente eforturile diplomatice ale MAE in intalniri cu ministerele de Externe din tarile care se opun, cu europarlamentarii din Germania, Olanda, Finlanda sau Franta, ci este nevoie si de aceasta scrisoare pe care sa o aiba pentru a o transmite mai departe oficialii romani care vor reprezenta tara la Consiliul JAI din martie.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca presedintele Traian Basescu trebuie sa spuna daca nu e de acord cu intrarea Romaniei in Schengen, pentru ca nu e nicio suparare, el aratand ca, daca seful statului nu va semna scrisoarea privind aderarea, atunci o va face el, trimitand-o sefilor de Guvern.

"Inclusiv presedintele Barroso, inclusiv presedintele Van Rompuy considera ca Romania trebuie sa intre in Schengen. Daca domnul Basescu nu e de acord, si ne sustin domnul Barroso si domnul Van Rompuy, si domnul Basescu considera ca nu trebuie sa intram in Schengen, s-o spuna, nu e nicio suparare. E un stat de drept Romania si o democratie si fiecare om are dreptul la opinie. Dar ne aflam intr-o situatie ciudata, in care presedintele CE si presedintele Consiliului European sunt de partea Romaniei sa intram in Schengen, iar domnul Basescu spune cumva ca nu ar trebui sa intram in Schengen", a spus Victor Ponta.

Premierul a precizat ca ratarea intrarii in Schengen nu reprezinta o problema pentru Guvern, ci pentru Romania. "Ideea ca daca nu intram in Schengen pierde Guvernul, mi se pare copilareasca. Poate se lamureste domnia-sa daca e bine sau nu e bine sau daca se bucura cumva ca nu intram in Schengen si o sa fie o problema pentru Guvern. Nu o sa fie nicio problema pentru Guvern, e nedrept pentru Romania. Ori, eu cred ca trebuie sa se gandesca la Romania, asta-i tot", a afirmat Ponta.

Premierul a aratat ca, daca Traian Basescu nu va semna scrisorea, atunci o va trimite el, in calitate de premier, pentru sefii de Guvern.

Presedintele Traian Basescu a declarat si joi ca o simpla solicitare de a intra in Schengen este "superfluu", el aratand ca inainte de a cere acest lucru pe toate vocile Romania trebuie sa arate ca a inteles mesajele UE in privinta statului de drept.