"In cazul Romaniei suntem la stadiul la care echilibrele macroeconomice au fost restabilite, ceea ce ne-ar trebui ar fi un Guvern competent care sa genereze crestere economica durabila si locuri de munca. Banii europeni ne stau la dispozitie. Ne trebuie doar competenta si corectitudine ca sa-i utilizam", spune seful statului, intr-un interviu acordat publicatiei online "Calea Europeana", cu ocazia sarbatoririi Zilei Europei.

El adauga ca fondurile europene au devenit o vulnerabilitate a Romaniei in loc sa fie un avantaj, iar nivelul redus de absorbtie este cauzat nu numai de lipsa de capacitate administrativa, ci reprezinta si “o proba a lipsei de patriotism” si incompetentei ministrilor si functionarilor.

"In mod egal si ministrii si functionarii au probat si incompetenta si lipsa de patriotism. Sa speram ca lucrurile vor merge mai bine de acum inainte, chiar daca, trebuie sa recunosc, declaratii de genul «anul
acesta vom absorbi 50% din banii europeni», venite din partea guvernantilor, imi par a fi in linia unei retorici fara acoperire si care fixeaza guvernantii in zona incompetentei si a incapacitatii de a intelege mecanismul de absorbtie a fondurilor europene", sustine seful statului, preluat de Mediafax.

El precizeaza insa ca fostul Minister al dezvoltarii regionale si turismului, condus de Elena Udrea, trebuie scos din aceste referiri negative. "Este corect sa scot din aceste referiri negative
fostul MDRT, unde absorbtia fondurilor a fost mai buna si, cel putin pana anul trecut, in acord cu graficul de asigurare a banilor alocati. O dovedesc cifrele", adauga Traian Basescu.

2017, “data optima pentru adoptarea monedei euro”

Presedintele Traian Basescu afirma ca anul 2017 ar trebui sa fie termenul optim pentru adoptarea de catre Romania a monedei euro, in conditiile in care 2015 nu mai este viabil, iar unele "persoane importante" au enuntat 2019 ca nou termen, sau chiar renuntarea la o data tinta.

"In ceea ce priveste termenul de aderare la euro, eu cred ca va trebui sa fie mentionat ferm in documentele noastre oficiale, iar optim nu poate fi decat anul 2017. La unele importante persoane din Romania am auzit enuntat, ca termen, anul 2019 sau chiar nefixarea unui termen de trecere la moneda euro, cu argumentul practicii altor tari care nu au asumat o data. Este gresita o neasumare de termen", afirma Basescu.

El a adaugat ca aderarea la zona euro este o obligatie pentru Romania, care decurge din Tratatul de Aderare si nu se poate spune partenerilor europeni ca ne vom indeplini obligatiile, dar nu se stie cand.

Basescu a subliniat ca in 2014-2015 va incepe o dezbatere pentru revizuirea Tratatelor UE, iar fara un termen clar si credibil de adoptare a monedei euro si asumarea obligatiilor aferente, Romania poate ramane intr-o categorie de state de mana a doua la nivelul UE. El a aratat si ca Romania trebuie sa faca eforturi si pentru ca sectorul companiilor de stat sa devina unul competitiv, care sa faca fata competitiei din zona euro.

Ponta vede 2019 ca fiind "un obiectiv destul de realist" pentru euro

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 25 aprilie, ca 1 ianuarie 2019 reprezinta "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de catre Romania, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au renuntat la termenul avansat initial, respectiv anul 2015.

"Aici sunt doua variante: ori mergem pe modelul polonez, care spune ca nu stabilim anul, ci prioritatile si incercam cat mai repede, ori mergem pe un model pe care l-au avut si alte tari, inclusiv Romania - noi am avut anul 2015, pe care nu il respecti si atunci ai varanta sa iti cam pierzi credibilitatea, sa faci ca Petrica cu lupul, tot zici ca...Eu cred ca - nu stiu daca o sa punem intr-un document - un obiectiv de genul 1 ianuarie 2019 e un obiectiv destul de realist", a spus premierul Romaniei. El a amintit insa ca un astfel de obiectiv este stabilit impreuna cu Banca Nationala si mediul de afaceri.

Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care nu mai include, insa, spre deosebire de ultimii ani, o tinta pentru adoptarea monedei euro.

"Credibilitatea UE a scazut deoarece nu a livrat ce a promis"

Presedintele Traian Basescu afirma ca scaderea increderii cetatenilor europeni in UE este cauzata de faptul ca Bruxelles-ul nu a livrat ceea ce a promis cu privire la criza economica, adica crearea de locuri de munca si reluarea cresterii economice.

"In mod categoric scaderea increderii cetatenilor europeni in Uniune este un lucru ingrijorator. In opinia mea, acest lucru este cauzat, in primul rand, de faptul ca, intr-o perioada de criza, Uniunea nu a livrat ceea ce a promis, si anume: s-a promis creare de locuri de munca, iar, in realitate, somajul a crescut consistent, pe de alta parte s-a promis reluarea cresterii economice si, in fapt, inca, suntem in plina recesiune, cel putin in zona euro", spune Basescu.

El a aratat ca solutia este "totala sinceritate in comunicarea publica", adica informarea cetatenilor europeni ca o buna parte a prosperitatii lor a fost asigurata din bani luati cu imprumut care acum trebuie dati inapoi cu dobanzi foarte mari.

"Si mai este un lucru care ar trebui sa faca parte din discursul public al politicienilor, si anume, adevarul despre banci si bancheri. Desigur nu toti pot fi bagati in aceeasi oala, dar guvernele unor tari au platit sume enorme pentru incompetenta, imoralitatea in afaceri si lacomia unor bancheri, iar acum gaurile din banci sunt acoperite cu banii populatiei", sustine presedintele.

Totodata, Basescu afirma ca austeritatea este "foarte rea" pentru populatie, pentru economie, dar si pentru politicienii care aplica astfel de masuri, dar trebuie recunoscut ca oricat de rea ar fi, are consecinte infinit mai usoare pentru populatia si economia unei tari decat imprumuturile cu dobanzi nesustenabile de peste 6 – 7% sau decat intrarea tarii in incetare de plati.