Intrebat miercuri, la postul national de televiziune din Republica Moldova, cum crede ca va folosi Federatia Rusa arma energetica in aceasta iarna, Traian Basescu a spus:

"Din ultimele declaratii ale presedintelui Putin inteleg ca nu vor face acest lucru si va asigur ca Rusia nu are, in momentul de fata ca obiectiv sa reduca livrarile de gaze catre beneficiarii Gazpromului". 

Traian Basescu a adaugat ca exista, totusi, o problema, si a adaugat: "Eu dau dreptate Rusiei, Rusia spune ca are de incasat peste 4 miliarde de euro de la Ucraina. Pe de alta parte, Ucraina nu are acesti bani (..) Ucraina trebuie sa gaseasca resurse financiare, pe de o parte, si o intelegere, clara, pe de alta parte, cu Gazpromul, pentru plata esalonata a datoriilor existente".

"Daca Romania ar fi intr-o astfel de situatie, in care sa furnizeze gaze unei tari si nimeni sa nu plateasca factura, si Romania ar inchide robinetul. Aici discutam despre relatii comerciale care trebuie respectate", a mai spus Basescu. 

Seful statului a dat ca exemplu faptul ca Romania furnizeaza energie electrica, pentru Grecia, Turcia, si alta tari din Balcani. 

"Daca statul roman sau Hidroelectrica sau Nuclearelectrica nu ar primi banii pentru energia pe care o furnizeaza, ar sista furnizarea", a mai spus el. 

Intrebat daca admite existenta unei crize energetice la nivelul intregii Europe, Traian Basescu a raspuns ca nu, la acest stadiu, pentru ca a urmarit declaratia presedintelui Putin prin care acesta asigura Uniunea Europeana ca va furniza gaze in timpul acestei ierni, asa cum s-au angajat. 

"Deci cuvantul presedintelui Federatiei Ruse este un cuvant care, din acest punct de vedere, trebuie luat in consideratie", a precizat Traian Basescu, adaugand ca este necesar ca Ucraina sa realizeze acordul cu FMI, pentru a putea primi banii de care are nevoie pentru a incepe plata facturilor catre Gazprom. 

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a precizat ca "astazi vedem ca Federatia Rusa a mai dobandit un teritoriu extrem de important in Marea Neagra, Crimeea"

"Daca va uitati pe harta, veti vedea ca din punct de vedere securitate si geostrategic aceasta noua cucerire a Federatiei Ruse nu face nimic altceva decat sa dea Federatiei Ruse un control aproape total pe tot ce se intampla in Marea Neagra. Nu o spun cu ostilitate fata de Federatia Rusa, dar ca sef de stat care are responsabilitati pentru securitatea tarii lui trebuie sa o spun public. Nu am ostilitate fata de Federatia Rusa, dar nu pot sa nu constat ca un teritoriu al unei Ucraine suverane a fost pur si simplu anexat Federatiei Ruse, iar o Transnistrie de dimensiuni mai mari se creeaza in estul Ucrainei, iar toate acestea sunt lucruri care afecteaza securitatea nationala a Romaniei si nu numai a Romaniei", a spus seful statului. 

Basescu a apreciat ca un scenariu privind posibilitatea ca Federatia Rusa sa devina agresiva cu Romania este exagerat. 

"Republica Moldova este o tara expusa datorita prezentei militare a Federatiei Ruse in Transnistria si datorita agresivitatii asa-zisului regim de la Tiraspol. Este o ingrijorare a noastra, dar Republica Moldova trebuie sa aiba o reflectie la nivel politic si la nivelul cetatenilor daca situatia de neutralitate ii garanteaza securitatea si daca va ajunge la alta concluzie in viitor poate ca o modificare in Constitutie va fi necesara", a precizat el.