Emil Boc a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca proiectul de lege privind Rosia Montana este neconstitutional din punctul de vedere al regimului exproprierilor, noteaza Mediafax.

"Eu cred ca, in acest moment, proiectul ar trebui sa fie retras de catre Guvern din doua motive. In primul rand, el este neconstitutional pentru ca se confera unei companii private atributii de utilitate publica, ce trebuie sa apartina numai Guvernului sau autoritatilor publice. Pana la urma, compania care exploateaza este o companie privata si nu poate sa faca exproprieri in numele statului. Oricum, acolo statul are o participatie minoritara. Din punctul de vedere al regimului exproprierilor, proiectul de lege este neconstitutional. Pe de alta parte, este neconstitutional si daca ne gandim la cazul Rompetrol. Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional un proiect de lege cu o tema aproape similara ca idee, in sensul ca o asemenea competenta tine de Guvern si nu de Parlament, iar CC in cazul Rompetrol a spus ca trebuie sa rezolve Guvernul, nu Parlamentul, o asemenea problema, in consecinta proiectul, fiind neconstitutional, a trebuit sa fie retras de catre Guvern", a spus Boc.

Potrivit acestuia, pe procedura se poate retrage proiectul, in conditiile in care, pana la inscrierea pe ordinea de zi, initiatorul poate retrage un proiect de la Parlament.

Intrebat daca s-ar impune un referendum pe subiectul Rosia Montana, Emil Boc a spus ca o consultare publica nu ar trebui sa fie exclusa.

"Se va decide oportunitatea lui si momentul. In democratie, suveranitatea apartine poporului, cum spune Constitutia, care o exercita prin organele sale reprezentative si prin referendum. Fiind o tema importanta nu ar trebui exclus nici referendumul, la un moment dat, din ecuatie", a subliniat fostul premier.

Intrebat ulterior despre prezenta sotiei sale, Oana, la actiunile de protest de la Cluj-Napoca fata de proiectul minier de la Rosia Montana, Boc a spus ca aceasta nu i-a cerut voie sa participe, iar el nu i-a dat nicio recomandare. "Sotia mea a avut aceeasi pozitie dintotdeauna si ii respect libertatea de opinie. Si eu am vazut ca este la miting, de la televizor", a spus Boc.

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat, marti seara, la Cluj-Napoca, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, printre protestatari numarandu-se si sotia fostului premier Emil Boc, aflata pentru a doua oara la miting, dupa participarea de duminica.

Proteste fata de acest proiect au avut loc, in ultimele zile, si la Bucuresti si in alte orase din tara, dupa ce, in 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.