Ciolos are la dispozitie zece zile sa negocieze cu partidele politice, o misiune nu tocmai usoara cata vreme ministrii vor fi independenti, iar partidele nu pot face nominalizari. Pana in prezent, PNL, UDMR si UNPR-ul lui Gabriel Oprea au anuntat ca vor vota in favoarea unui Cabinet "Ciolos". PSD, in schimb, se mai gandeste.

Inca din primul moment al desemnarii ca premier, Dacian Ciolos a transmis tuturor partidelor ca vrea o sustinere cat mai larga in Parlament pentru guvernul de tehnocrati.

Dacian Ciolos, prim-ministrul desemnat: "Parlamentul va decide sa dea mandat acestui guvern. Voi lucra cu Parlamentul, cu grupurile politice din parlament, chiar daca vom face un guvern de tehniocrati".

De altfel, in timpul consultarilor de la Cotroceni si presedintele Klaus Iohannis le-a cerut tuturor sa sprijine instalarea unui cabinet de tehnocrati, cu un premier independent.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Partidele au inteles imediat, care este miza si ca este nevoie sa gasim o solutie impreuna".

Din acest moment, incep calculele si negocierile politice pentru asigurarea sustinerii in Parlament. PNL, UDMR, UNPR, dar si reprezentantii minoritatilor nationale au anuntat ca sustin orice varianta propune seful statului.

Alina Gorghiu, copresedintele PNL: "Varianta unui cabinet tehnocrat, unui prim-ministru tehnocrat. Este o varianta cu care PNL evident este de acord."

Kelemen Hunor, presedintele UDMR: "Este o solutie acceptabila, o solutie buna. Vom asuma si responsabilitatea politica de a sustine un guvern tehnocrat cand vom vedea ce contine programul noului guvern."

Gabriel Oprea, presedintele UNPR: "Noi vom merge cu propunerea presedintelui Iohannis. Sustinem un guvern de ministri competenti, tehnocrati".

In schimb, social-democratii care a caror propunere de premier - Liviu Voinea - a fost respinsa de Klaus Iohannis, au anuntat ca se mai gandesc daca il sustin pe Ciolos.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Vedem ce echipa si luam decizia. Nu pot spune ca votam. Avem decat un nume, decat un chip. Am vazut ca are sustinere: PNL, UDMR si UNPR."

Si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, imediat dupa discutia cu seful statului, ca ar fi preferat un guvern de politicieni, nu de tehnocrati. Asadar, in cazul in care PSD si ALDE vor decide sa nu sustina in Parlament cabinetul de independenti al lui Ciolos, Guvernul ar putea trece totusi, dar la limita.