"Intentionez sa folosesc politica fiscal-bugetara ca instrument de crestere economica. Asta inseamna ca trebuie sa avem o folosire judicioasa a resurselor puse la dispozitie, iar masurile pe care noi le implementam in economie sa nu fie masuri care sa bulverseze economia, ci sa o stimuleze. In acest sens, prioritatile pe care le am in vedere pentru perioada imediat urmatoare, dar si pe perioada mandatului sunt: finalizarea bugetului, asigurarea predictibilitatii fiscale. Acesta este un concept, o prioritate la care tin foarte mult. Ea va asigura o crestere a increderii in economia romaneasca, va determina pe investitorii autohtoni si straini sa continue investitiile in economia romaneasca, astfel incat sa putem ajunge la acest deziderat de crestere a potentialului economiei romanesti", a mentionat Anca Dragu Paliu.  

Un alt obiectiv este stimularea investitiilor publice intr-un context international dificil in care increderea investitorilor este in scadere. Pentru asta consider ca este necesar sa facem o prioritizare a tuturor proiectelor de investitii si sa asiguram o bugetare multianuala a acestor proiecte. O alta prioritate pentru mandatul meu este cresterea colectarii veniturilor publice. Ceea ce ce poate face aici este demararea sau accelerarea procesului de informatizare, astfel incat sa avem o viziune mai buna asupra acestui proces, a mai spus ministrul propus pentru Finante.  

Potrivit acesteia, primordiala este cresterea gradului de conformare voluntara.

"Cred ca acest lucru este posibil prin plasarea contribuabilului in centrul sistemului. Si eu sunt contribuabil si stiu cat de greu este sa platesti taxe la ghiseu", a mai spus Anca Dragu Paliu.  

La audieri, ministrul propus pentru Finante a subliniat ca a acceptat imediat propunerea primita datorita experientei de aproape 20 de ani in Romania, in mare parte, experienta care a facut-o sa cunoasca foarte multe dintre aspectele si provocarile economiei romanesti.  

"Ceea ce m-a determinat sa accept aceasta propunere extraordinar de generoasa si onoranta a fost experienta din cei aproape 20 de ani in Romania, in mare parte, experienta care m-a facut sa cunosc foarte multe dintre aspectele si provocarile economiei romanesti. Am incercat pentru o perioada lunga de timp sa gasim solutii impreuna cu dumneavoastra, cu reprezentantii Guvernului, societatii civile, ai sindicatelor, patronatelor. In momentul in care mi s-a oferit aceasta sansa, sa vin de partea cealalta a mesei, ca factor de decizie, ca demnitar roman, am acceptat imediat propunerea si de aceea ma aflu in fata dumneavoastra astazi pentru a va prezenta viziunea mea cu privire la finantele publice romanesti", a mai spus Anca Dragu Paliu.

Cred ca situatia economica a Romaniei nu necesita un ajutor financiar din partea FMI, a mai spus Paliu.

"Cred ca situatia economica a Romaniei in acest moment nu necesita un ajutor financiar din partea Fondului Monetar International. FMI ofera asistenta tehnica si sprijin financiar in special tarilor aflate in situatie economica dificila. Dupa cum am agreat cu totii aici, nu mai este cazul Romaniei. FMI nu are un instrument care sa ne intereseze in acest moment, sa fie conform nevoilor noastre. In acest moment, avem nevoie de un plan serios de reforme, avem nevoie de aceste masuri care sa asigure continuarea cresterii economice si punerea acestei cresteri pe baze sustenabile. De aceea cred ca un acord cu FMI ar fi specific altei economii, nu economiei romanesti", a mentionat Anca Dragu Paliu.  

Aceasta considera ca Romania nu are nevoie de un acord preventiv cu FMI.

"Romania nu cred ca are nevoie de un acord preventiv cu FMI. Rolul FMI nu este de a acorda aceste tipuri de imprumut preventiv, ci de a face programe in situatii dificile, de recesiune economica", a mai spus ministrul propus pentru portofoliul Finantelor. 

Anca Paliu Dragu este economist in cadrul Directoratului general de economie si finante al Comisiei Europene, din 2013. 

A urmat cursurile Facultatii de Finante-Banci, in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (1991-1996) si pe cele ale Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, urmand un master in Politici Publice si Institutii Europene (2005-2007).  

A mai urmat cursuri avansate de economie si afaceri internationale la Universitatea George Washington, Washington D.C., SUA (1999-2000).

A obtinut titlul de doctor in finante la Academia de Studii Economice din Bucuresti (2010).  

A fost economist in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (1996-2001) si sef in cadrul biroului Fondului Monetar International de la Bucuresti (2001-2013).  

De asemenea, este membru al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), din anul 2008. 

Anca Paliu Dragu s-a nascut la 3 mai 1972.