Totodată, reprezentanţii Comisiei Europene au somat autorităţile române să le trimită imediat proiectele şi au anunţat că aşteaptă explicaţii suplimentare.

“S-au grăbit toţi, inclusiv preşedintele”, a fost prima reacţie a liderului PSD Liviu Dragnea, care susţine că nu ştia de proiectele lui Tudorel Toader.

Numirea procurorului şef al DNA de ministrul Justiţiei şi înfiinţarea unei direcţii speciale care să-i judece pe procurori şi judecători, se numără printre modificările propuse de Tudorel Toader.

Vestea a scos în stradă sute de oameni în Piaţă Victoriei. Printre protestatari s-a aflat şi fostul ministru al muncii Dragoş Pîslaru.

Dragoş Pîslaru -fost ministru al Muncii: “A avut loc un nou atac asupra democraţiei. Echilibrul puterilor în stat e afectat prin 2 lucruri, atribuţiile pe care preşedintele le avea că mediator, justiţia prin executiv poate să fie subjugată şi apoi mutarea inspecţiei judiciare la minister că presiune asupra magistatilor prin sancţiuni”.

Vizată direct de noile schimbări, Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că nu a văzut niciodată proiectele, iar ministrul Toader nu a cerut un punct de vedere.

DNA a convocat pe 31 august o adunare generală în care toţi procurorii să îşi exprime opiniile.

Ministrul Toader a pus pe seama mecanismului european de verificare noile schimbări: “Una din cerinţele MCV-ului recomandă neamestecul factorului politic.”

Reprezentanţii Comisiei Europene au transmis: “Solicităm autorităţilor române proiectele de legi şi explicaţii suplimentare. Apoi vom studia cu atenţie. (...) Ireversibilitatea progreselor realizate de România în lupta împotriva corupţiei, din ultimii zece ani, este esenţială pentru Comisie”.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: “Numirea şefilor de la parchete a fost negociată cu Comisia Europeană în cadrul MCV. Sunt absolut convins că noile prevederi nu au fost negociate cu Comisia. Independenţa procurorilor va avea de suferit. Mutarea inspecţiei judiciare la Ministerului Justiţiei va duce la o politizare a controlului judiciar.”

De altfel, chiar preşedintele Iohannis spune că numirea procurorilor DNA şi DIICOT de Ministrul Justiţiei este tocmai o influenţă politică directă şi că anulează toate eforturile României din ultimii 10 ani de a păstra o justiţie independenţa.