Cabinetul Dăncilă va avea patru vicepremieri - Paul Stănescu (PSD), Ana Birchall (PSD), Graţiela Gavrilescu (ALDE) şi Viorel Ştefan (PSD) - fără portofoliu.

Ea a spus ca atribuţiile Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social vor fi preluate de alte structuri ale Executivului.

A existat un vot pentru fiecare propunere în parte, a precizat Dăncilă.

Astfel, nominalizările pentru portofoliile Guvernului condus de Viorica Dăncilă sunt:

- Paul Stănescu - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice
- Graţiela Leocardia Gavrilescu - viceprim-ministru, ministrul Mediului
- Viorel Ştefan - viceprim-ministru fără portofoliu
- Ana Birchall - viceprim-ministru pentru Implementarea parteneriatelor strategice ale României
- Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne
- Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe
- Mihai Fifor - ministrul Apărării Naţionale
- Eugen Orlando Teodorovici - ministrul Finanţelor Publice
- Tudorel Toader - ministrul Justiţiei
- Petre Daea - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
- Valentin Popa - ministrul Educaţiei Naţionale
- Lia - Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale
- Dănuţ Andruşca - ministrul Economiei
- Anton Anton - ministrul Energiei
- Lucian Şova - ministrul Transporturilor
- Rovana Plumb - ministrul Fondurilor Europene
- Ştefan Radu Oprea - ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
- Sorina Pintea - ministrul Sănătăţii
- George Ivaşcu - ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale
- Ioan Deneş - ministrul Apelor şi Pădurilor
- Nicolae Burnete - ministrul Cercetării şi Inovării
- Bogdan Cojocaru - ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
- Ioana Bran - ministrul Tineretului şi Sportului
- Bogdan Gheorghe Trif - ministrul Turismului
- Natalia Intotero - ministrul pentru Românii de pretutindeni
- Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
- Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene

Premierul desemnat Viorica Dăncilă a mai spus că pentru ea ca viitor prim-ministru este importantă relansarea dimensiunii europene a guvernării, dar şi implementarea parteneriatelor strategice ale României, motivând astfel înfiinţarea unui nou post de vicepremier şi transformarea în minister de sine stătător a portofoliului Fondurilor Europene.

"Au fost mai multe propuneri, pe anumite portofolii, unii dintre colegi şi colege au renunţat, a fost un singur portofoliu unde am avut două propuneri, iar votul a fost cel care a decis. Având în vedere faptul că pentru mine este importantă relansarea dimensiunii europene a guvernării, dar şi implementarea parteneriatelor strategice ale României, am considerat oportun să modificăm structura guvernamentală astfel încât Ministerul Fondurilor Europene devine minister de sine stătător şi am înfiinţat un post de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, în special Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii", a precizat Viorica Dăncilă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Miniştrii desemnaţi urmează să fie audiaţi luni în comisiile parlamentare, apoi votaţi în plenul Parlamentului. Ulterior, aceştia vor depune jurământul la Cotroceni.

Cine este Eugen Teodorovici, ministrul desemnat al Finanțelor

Senatorul Eugen Teodorovici, propus ministru al Finanţelor Publice de către Comitetul Executiv Naţional al PSD, a afirmat că îl onorează decizia, precizând că, dacă i se acordă încrederea, poate să facă "lucruri foarte bune".

Întrebat la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD cum a fost convins preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să îl accepte pentru portofoliul de la Finanţe, având în vedere că a fost critic până acum cu guvernele trecute, Teodorovici a răspuns: "Punctul de vedere n-am să mi-l schimb (...) şi poate unii vor fi (...) surprinşi de o schimbare de abordare, dar principiile am să mi le menţin (...) N-a fost convins, în sensul că am discutat eu cu dânsul şi l-am convins eu. A fost o decizie a CExN, mă bucură foarte mult şi mă onorează (...) Dacă mi se acordă încrederea, pot să fac şi lucruri foarte bune".

Eugen Orlando Teodorovici s-a născut la 12 august 1971. A absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (1997) şi un master în Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (2006), potrivit www.senat.ro.

A fost referent în cadrul Direcţiei Generale de Management, Marketing, Prognoză şi Resurse Umane a Ministerului Transporturilor (1991-1997) şi expert la Direcţia Generală de Integrare Europeană din cadrul aceluiaşi minister (1997-1999).

A fost expert (febr.-iun. 1999) şi director (iun.-dec. 1999) al Departamentului pentru Integrare Europeană din cadrul Guvernului României, director al Departamentului pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (ian.-dec. 2000), director general al Direcţiei de Coordonare a Programelor ISPA şi SAPARD din cadrul Ministerului Integrării Europene (2000-2004), director general al Autorităţii de Management pentru Fondul de Coeziune şi Infrastructură în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor (2004-2005), director general al Autorităţii de Management pentru Infrastructură în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (2005-2007).

A deţinut funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor (nov. 2007-ian. 2009), director general al Autorităţii de Management ex ISPA în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (ianuarie-iunie 2009), director Autoritatea de Audit, Curtea de Conturi a României (iun. 2009-mai 2012).

A fost consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului Victor Ponta (mai-dec. 2012).

La alegerile din 9 decembrie 2012, a obţinut un mandat de senator în Colegiul uninominal nr. 1 din Buzău. În urma alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, a fost ales în Circumscripţia electorală nr. 38 Tulcea, obţinând cel de-al doilea mandat de senator, pe listele PSD.

Este preşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului (din 28 martie, 2017); membru al Comisiei pentru afaceri europene şi membru al Comisiei speciale pentru elaborarea unei propuneri legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit site-ului oficial al Senatului.

Eugen Orlando Teodorovici a deţinut funcţia de ministru al Fondurilor Europene în guvernele Ponta II (dec. 2012-mart. 2014), Ponta III (mart. 2014-dec. 2014), Ponta IV (dec. 2014-mart. 2015) şi pe cea de ministru al Finanţelor Publice în Guvernul Ponta IV (30 mart.-4 nov. 2015) şi în Guvernul Sorin Cîmpeanu (interimar: 5 nov.-17 nov. 2015).