"In cadrul Ministerului Finantelor se afla o misiune de audit a Curtii de Conturi pe aceasta tema, a celor doua rectificari bugetare de anul trecut. Datele nu sunt inca definite nici pe executie, urmeaza ca dupa ce Curtea de Conturi va finaliza actiunea de audit sa primiti unele informatii. Si ei se focuseaza pe intrebarile care au fost puse in cadrul comisiilor parlamentare", a spus Daniela Pescaru, in cadrul audierii sale de catre membrii Comisiilor de buget ale Camerei Deputatilor si Senatului, care fac o ancheta parlamentara cu privire la rectificarile bugetare pozitive de anul trecut.

Daniela Pescaru a mentionat ca evaluarea veniturilor potentiale ale bugetului general consolidat se realizeaza pe o directie specializata din Ministerul Finantelor.

Parlamentarii au constituit o comisie de ancheta a fostului Guvern d ela Palatul Victoria, dupa ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat recent ca bugetul pe 2017 are o gaura de 10 sau 14 miliarde de lei, din cauza unor estimari eronate ale fostului Executiv.

Liderul social-democratilor considera ca cei care trebuie sa dea ''explicatii'' sunt premierul, ministrul de Finante, ministrul Fondurilor Europene, seful ANAF si presedintele Consiliului Fiscal.

De cealalta parte, fostul premier Dacian Ciolos a precizat ca nu exista nicio gaura in bugetul pe 2016, aceasta idee fiind, in opinia sa, "o fumigena" a celor care cauta scuze ca nu pot realiza promisiunile pe care PSD si ALDE le-au facut in campania electorala.

"Nu exista nicio 'gaura' in bugetul anului 2016. Daca o astfel de 'gaura' ar fi existat, aceasta ar fi trebuit sa aiba un impact asupra deficitului. Am incheiat insa anul cu un deficit de 2,6%, mai mic decat cel estimat initial (de 2,8%), ceea ce demonstreaza ca am guvernat cu responsabilitate si prudenta intr-un an cu numeroase presiuni electorale. Mai degraba, aceasta idee poate fi considerata o 'fumigena' a celor care cauta scuze pentru a explica de ce nu pot realiza promisiunile facute in campanie de PSD si ALDE", a afirmat Ciolos, pe Facebook.

El considera ca se poate vorbi, cel mult, de "o estimare prea ambitioasa" atunci cand a fost facuta proiectia bugetara pe 2016 la capitolul fonduri externe nerambursabile, dar mentioneaza ca estimarea initiala a fost realizata de Guvernul Ponta in 2015, Cabinetul Ciolos preluand aceasta estimare existenta la Ministerul de Finante atunci cand a adoptat bugetul.

“In 2015, Guvernul Ponta a estimat ca in 2016 ar putea fi incasate 12,3 miliarde de lei din fonduri europene. Estimarea s-a dovedit a fi total nerealista, in conditiile in care programele europene de finantare erau blocate sau mult intarziate. Daca ne uitam la tot ceea ce a primit Romania in 2016, se poate spune ca am avut un record de incasari, cu peste 7 miliarde euro, cea mai mare suma primita de la aderare pana in prezent intr-un singur an", a explicat Dacian Ciolos.

Potrivit acestuia, Guvernul PSD a ratat primii doi ani de absorbtie de fonduri europene, 2014 - 2015, atragand numai 0,44 miliarde lei. Fostul premier sustine ca in ultimii ani au fost supraestimate "de foarte multe ori" veniturile din fonduri europene.