Teodorovici suspectează că cineva a premeditat crearea unui vid legislativ în favoarea unui grup de oameni, care să se poată pensiona şi reangaja ulterior.

Guvernul a redactat un proiect de OUG care va modifica Legea pensiilor speciale pentru poliţişti, militari şi ofiţerii din serviciile secrete.

”Este foarte curios. Eu cred că cineva a ştiut de la început şi a premeditat o astfel de situaţie. Eu am vorbit cu şeful de sindicat, Dumitru Coarnă, care mi-a spus acum câteva săptămâni că dacă legislaţia nu se va schimba în această zonă, va duce la un astfel de efect: plecări masive la vârste premature, şi nimeni nu l-a ascultat”, a spus Teodorovici, potrivit News.ro.

"Dacă el poate dovedi că i-a prezentat acest punct de vedere doamnei ministru de Interne, Carmen Dan, atunci ea trebuie să îşi asume situaţia. Pentru că înseamnă că a fost lăsat un vid legislativ pentru un grup de oameni, pentru ca ei să se poată pensiona şi după aceea să se reangajeze", a adăugat senatorul.

El suspectează o acţiune premeditată, în favoarea unui grup de persoane, şi consideră că cei responsabili ar trebui traşi la răspunede pentru costurile bugetare provocate.

Mie îmi pare o acţiune cu premeditare. Cei care nu au acţionat trebuie traşi la răspundere. Pe noi ca buget ne costă”, a mai spus Teodorovici.

Guvernul adiscutat, în şedinţa de vineri, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care vor fi schimbate modul de calcul al pensiilor speciale, precum şi procedura de actualizare a acestora, singura categorie care nu este vizată de acest act normativ fiind cea a magistraţilor.

Proiectul trebuia să intre joi în atenţia Executivului, însă şedinţa a fost amânată cu o zi pentru că proiectul nu avea toate avizele necesare pentru adoptare.

Proiectul de OUG privind pensiile speciale prevede că pensia angajaţilor MAI şi MApN nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul.

Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor.

Potrivit acestui proiect, valoarea pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor sau salariilor lunare nete corespunzătoare sumelor brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăşi valoarea salariilor.

Proiectul elimină şi sporurile primite în cazul indexărilor. Pensiile nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an.

Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.