Administratia Prezidentiala a anuntat ca presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care Eugen Teodorovici este revocat din functia de ministru al Fondurilor Europene si numit in cea de ministru al Finantelor, seful statului semnand si decretul de numire a lui Marius Nica in functia de ministru al Fondurilor Europene.

Premierul Victor Ponta a anuntat vineri ca Eugen Teodorovici va fi ministru al Finantelor, iar functia acestuia de ministru al Fondurilor Europene va fi preluata de Marius Nica, pana in prezent secretar general al Ministerului Muncii. Victor Ponta mentiona ca propunerile au fost acceptate de presedintele Klaus Iohannis.

Postul de ministru al Finantelor este vacant dupa ce Darius Valcov, cercetat de DNA pentru trafic de influenta, a demisionat, postul fiind preluat, in urma cu o saptamana, cu titlu de interimat, de catre premierul Ponta. Ponta declarase anterior ca are trei variante de posibili ministri, dar ca nu stie cine vrea sa fie "kamikaze" la conducerea Finantelor.

Eugen Orlando Teodorovici, in prezent ministru al Fondurilor Europene, s-a nascut in 12 august 1971. El este absolvent al Academiei de Studii Economice si are un doctorat in managementul fondurilor europene.

In perioada 2000 - 2004, Teodorovici a fost director in Directia de Coordonarea a Programelor ISPA si SAPARD din Ministerul Integrarii Europene, iar timp de un an, intre ianuarie si decembrie 2000, a activat in Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene.

Intre 2004 si 2005, Eugen Teodorovici a lucrat la Ministerul Finantelor Publice si a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. In perioada 2007-2009, Teodorovici a fost secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor, dupa ce intre 2005 si 2007 a fost director general al Autoritatii de Management pentru Infrastructura din minister.

In perioada mai-decembrie 2012, el a fost consilier de stat al premierului, dupa ce din iunie 2009 si pana in mai 2012 a fost director la Autoritatea de Audit a Curtii de Conturi a Romaniei.

In decembrie 2012, Eugen Teodorovici a fost ales senator PSD de Buzau, iar in aceeasi luna a fost numit de premierul Victor Ponta ministru al Fondurilor Europene. El este membru in Consiliul de Administratie al CEC si reprezentantul Romaniei in Consiliul Director al Bancii Europene de Investitii.

Marius Nica, propus ministru al Fondurilor Europene, a absolvit Academia de Informatii, a lucrat in MApN si a fost consilier al europarlamentarului Rovana Plumb, pe care a urmat-o, in calitate de secretar general, la Ministerul Mediului si la Ministerul Muncii.

Nascut in 27 noiembrie 1980 in localitatea brasoveana Sanpetru, Marius Nica a absolvit, in 2003, Academia Nationala de Informatii din Bucuresti, sectia Facultatea de Informatii.

Ulterior, Nica a obtinut o diploma de master la SNSPA Bucuresti, Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana (2003-2005) si a urmat un MBA la ASE, Facultatea de Administrare a Afacerilor in Limba Germana (2007-2009).

Dupa terminarea facultatii, Marius Nica a lucrat, timp de cinci ani, ca ofiter la Ministerul Apararii Nationale. Potrivit CV-ului sau, Nica s-a ocupat la MApN de prelucrare, analiza si sinteza informatii, a fost manager recrutare personal si a fost responsabil cu managementul de risc (incidente de securitate).

In perioada februarie 2008 - mai 2011, Marius Nica a fost consilier la cabinetul europarlamentarului PSD Rovana Plumb. Timp de un an (mai 2011 - mai 2012), a fost administrator al societatii SC Holding Group Trading International S.R.L.

Intre mai 2012 si ianuarie 2013, Nica a fost director de cabinet al Ministrului Mediului si Padurilor si apoi secretar general la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice. Odata cu numirea Rovanei Plumb la Ministerul Muncii, in martie 2014, Marius Nica a devenit secretar general la acest minister.

Marius Nica a fost si presedinte al Consiliului de Administratie al Loteriei Romane, calitate pe care o mentioneaza in ultima sa declaratie de avere din aprilie 2014, precizand ca in anul fiscal anterior a incasat, in aceasta calitate, suma de 3.595 de lei.