Majoritatea solida in Parlament a unui nou guvern ar putea avea insa si efectul advers ca executivul sa se simta indreptatit sa ia decizii importante fara o consultare mai larga. 

"Principalul avantaj este ca procesul de luare a deciziilor ar trebui sa fie mai eficient, insa, pe de alta parte, un guvern cu o majoritate ampla (de doua treimi) ar putea considera ca are libertatea de a lua decizii cu impact major fara o consultare larga", a declarat Matteo Napolitano pentru Mediafax.

Noul guvern se va concentra probabil pe reforme structurale, care vor avea un rol central intr-un alt acord cu FMI, afirma analistul agentiei de evaluare financiara Fitch. 

Rezultatul alegerilor ar putea conduce totusi la o anumita rezistenta fata de reforme si privatizari, dar Fitch se asteapta sa existe suficient consens politic pentru aprobarea acestora. 

Intrucat rezultatul alegerilor este in linie cu asteptarile, Fitch nu anticipeaza la un impact major asupra cursului de schimb al leului in raport cu euro. 

"Ne asteptam ca leul sa se aprecieze usor fata de euro anul urmator", a spus analistul. 

Potrivit Biroului Electoral Central, dupa numararea voturilor din aproape 96% din sectii, USL a castigat aproximativ 60% din voturi.