În vreme ce Iohannis consideră că decizia Guvernului nu respectă Constituția, Executivul spune că este legală și îl acuză pe șeful statului că duce o lupta politică.

Soluția aleasă de Guvern este să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare! Ne-a îndeplinit obligația de a cere un aviz la CSAT”. Aşa i-a răspuns premierul Viorica Dăncilă preşedintelui Klaus Iohannis, după eşecul discuţiilor din şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pe tema rectificării bugetare.

Preşedintele a suspendat atunci şedinţa CSAT şi a cerut Guvernului să vină cu un alt proiect de rectificare, care să nu taie din bugetele serviciilor secrete - SIE, SRI, STS şi SPP. Miercuri, însă, guvernul a adoptat prin ordonanţa de urgenţă rectificarea bugetară, fără avizul CSAT.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat dur şi cere ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, să atace decizia Executivului: ″Este inadmisibilă această abordare a Executivului, în condițiile în care avizul CSAT este obligatoriu atunci când sunt afectate bugetele instituțiilor din domeniul securității naționale. (...) Președintele României solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru a verifica în ce măsură Ordonanța de urgență de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 îndeplinește exigențele constituționale de adoptare."

De cealaltă parte, Guvernul susţine că preşedintele duce o luptă politică. “Având în vedere practica din ultima perioadă, cu toţii ne aşteptăm ca orice iese din Parlament sau de oriunde, să fie atacat. Există temei legal pentru adoptarea acestei rectificări”, a spus ministrul Finanţelor.

Oficialii Guvernului spun că au de partea lor trei decizii ale Curţii Constituţionale care prevăd că e suficientă simplă solicitare a avizului Consiliului Suprem de Apărare a Tariii. Aşa că Executivul a adoptat rectificarea bugetară cu tot cu scăderile de fonduri la serviciile secrete

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, August Zegrean, este de părere că Executivul ar fi trebuit să aştepte răspunsul CSAT. „S-a spus că avizul nu este obligatoriu ci este obligatoriu doar să-l ceri. Curtea nu a spus chiar aşa, şi Curtea s-a referit la situaţia Parlamentului, şi Parlamentul poate să treacă peste avizul CSAT-ului, dar Guvernul după opinia Curţii nu poate să treacă peste acest aviz. Constituţional vorbind, sau legal vorbind, firesc ar fi fost să aştepte un răspuns de la CSAT, altfel ce sens are să întrebi dacă nu aştepţi răspunsul?!.”, explică Augustin Zegrean.

Preşedintele i-a invitat joi la Cotroceni pe miniştri şi pe Viorica Dăncilă, pentru a discuta despre rectificarea bugetară. Premierul a anunţat însă că pleacă în Spania, într-o vizită oficială. La întâlnire vor merge ministrul finanţelor şi cel al Justiţiei.