Ilie Sarbu este cercetat pentru folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si sprijinirea unui grup infractional organizat, precizeaza DNA, potrivit Mediafax.

In cazul lui Viorel Hrebenciuc, urmarirea penala vizeaza infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Ioan Adam este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta, iar Adam Craciunescu, pentru abuz in serviciu si sprijinirea unui grup infractional organizat.

Potrivit procurorilor de la DNA Brasov care instrumenteaza dosarul, prejudiciul creat Romsilva in aceasta cauza este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

Anchetatorii sustin ca la 17 aprilie 2012, in urma unei intelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecatori de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafata de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva.

"Decizia judecatoreasca ar fi fost pronuntata in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, respectiv fara prezenta vreunui inscris nou care sa schimbe starea de fapt retinuta de instantele anterioare, fara a se efectua vreo expertiza in cauza, fara a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat in anul 1945. Astfel, a fost creat un prejudiciu, in sarcina RNP Romsilva, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)", mai arata DNA.

Conform unor documente din dosar, obtinute de Mediafax, cele peste 43.000 de hectare de paduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solicitase doar 23.000 de hectare.

Potrivit DNA, imediat dupa pronuntarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Adam, impreuna cu alte persoane interesate si cu Hrebenciuc, "a constituit si coordonat un grup, ce urmarea sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei (...), cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca mentionata". In acest scop, sustin anchetatorii, membrii grupului "urmareau sa intervina asupra functionarilor cu atributii la nivelul institutiilor locale, astfel incat acestia sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri (de exemplu, sa nu se formuleze plangeri in instanta impotriva deciziilor Comisiei judetene de fond funciar Bacau)", mai sustin procurorii anticoruptie.

In acest context, incepand din 2013, directorul Romsilva, Adam Craciunescu, a raspuns solicitarilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sarbu, referitoare la modul in care regia trebuie sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate si litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafetei de padure de peste 40.000 de hectare.

DNA mai precizeaza ca lui Sarbu, care are calitatea de suspect, precum si lui Hrebenciuc, Adam si Craciunescu, care sunt inculpati in dosar, li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile.

In acest dosar, la DNA Brasov au adusi pentru audieri, miercuri, si sotia lui Ioan Adam, judecatoarea Roxana Adam de la Tribunalul Brasov si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, ambii de la Tribunalul Covasna.

Printul Paul si printesa Lia au iesit de la DNA Brasov dupa o ora si jumatate

Printul Paul si printesa Lia au iesit de la DNA Brasov, unde au fost audiati in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri, dupa o ora si jumatate, fara sa faca declaratii presei. Cei doi, care au ajuns la sediul DNA Brasov, miercuri, in jurul orei 22.30, au iesit la miezul noptii. Ei nu au facut declaratii jurnalistilor.

Printul Paul si printesa Lia au ajuns la Brasov cu doua masini private din care au fost scosi doi saci cu documente, care au fost dusi in sediul DNA.

Printesa Lia a declarat jurnalistilor, la intrarea in sediul DNA Brasov, ca ”este responsabilitatea fiecarui cetatean roman sa fie util” si ca este normal sa coopereze.

Surse judiciare, citate de Mediafax, declarau ca Paul Philippe si Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, si pretinzand ca sunt mostenitorii bunurilor detinute de Casa Regala a Romaniei, "au cumparat influenta de la Iacob Sorin Ion". Iacob le-ar fi promis celor doi ca va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la functionari cu atributii in reconstituirea dreptului de proprietate pentru obtinerea mai multor terenuri si cladiri.

Acestia ar fi urmarit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orasul Brosteni, judetul Suceava. In acest sens, ar fi fost facute demersuri si s-ar fi incercat "sa se capaciteze Comisia locala de fond funciar Brosteni sa se pronunte favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".

Miercuri dimineata, vila acestora din Capitala a fost perchezitionata de anchetatori, potrivit surselor judiciare citate.