"Mediul de afaceri din Romania s-a ameliorat gradual. Numarul din ce in ce mai mare de companii americane prezente in economia romaneasca este o consecinta directa a acestei realitati. Suntem constienti ca persista anumite dificultati si probleme. Preocuparea privind nevoia de a spori transparenta sau predictibilitatea fiscala si legislativa este in intregime legitima, la fel si nevoia de a prioritiza investitiile in sectoare cu un enorm potential de crestere. Va asigur ca facem eforturi de a remedia aceste aspecte si ca un efort impartasit cu investitorii in aceasta privinta va face procesul si mai eficient. Atragerea de investitii straine este o prioritate fundamentala pentru Romania", a spus Iohannis.

El a precizat ca piata romaneasca de capital are un potential special de investitii si a aratat ca Romania intentioneaza sa listeze alte companii nationale pe bursa de valori, context in care si-a exprimat speranta ca acestea vor deveni atractive pentru investitorii americani.

Presedintele Iohannis a sustinut ca exista perspective ca piata romaneasca de capital sa devina una dintre cele mai lichide si dinamice din Europa Centrala si de Est. 

Seful statului a indicat si ca sectorul energetic ofera un potential semnificativ pentru investitii, la fel si infrastructura, transportul, industria de automobile, sectorul de telecomunicatii si IT, industria alimentara, serviciile medicale si agricultura. 

El i-a invitat pe investitorii americani sa exploreze domenii precum educatia, cercetarea, inovatia, schimbul de informatii stiintifice si tehnologice, aratand ca Romania le poate pune la dispozitie o gama valoroasa de ingineri, experti IT, initiatori de proiecte si matematicieni. 

Seful statului a subliniat faptul ca dimensiunea economica a relatiei dintre Romania si SUA are potentialul de a ajunge la acelasi statut cu dimensiunea de securitate care se afla la baza Parteneriatului Strategic dintre cele doua tari. 

"Este una dintre prioritatile mele sa dezvoltam aceasta dimensiune economica. Am constatat cu entuziasm dublarea comertului bilateral in ultimii 5 ani, care a ajuns la peste 2 miliarde de dolari americani in 2014. Speram ca aceasta tendinta ascendenta va continua, astfel incat SUA sa devina unul dintre principalii investitori in Romania. Am deplina incredere in potentialul Romaniei de a deveni un centru regional pentru investitiile americane", a afirmat Iohannis. 

El a mai spus ca Romania este in prezent o economie stabila si previzibila. 

Seful statului s-a intalnit cu reprezentanti ai sectorului financiar din SUA, ai unor banci si fonduri de investitii, cu investitori institutionali prezenti si viitori pe piata de capital din Romania, precum si cu numerosi oameni de afaceri interesati de potentialul investitional oferit de economia Romaniei. 

In context, s-au pus bazele elaborarii unui ghid de bune practici pentru a preveni actele de coruptie la nivel de societati economice. 

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza incepand de joi o vizita oficiala in Statele Unite. Vineri, seful statului participa la deschiderea Adunarii Generale a ONU, in cadrul careia Papa Francisc, aflat in vizita in SUA, va sustine un discurs. De asemenea, presedintele Iohannis va avea intalniri cu presedintele Adunarii Generale a ONU si cu presedintele Turkmenistanului.