Iohannis a spus in discursul sau din cadrul dezbaterii "Coerenta si transparenta – exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna", cu reprezentantii administratiei publice locale din judetele Harghita si Covasna, ca sunt trei teme despre care toata lumea se asteapta sa vorbeasca: descentralizare, regionalizarea si autonomie.

El a afirmat ca descentralizarea este "obligatorie", pentru a asigura cresterea economica, iar regionalizarea este "de dorit", daca se face in asa fel incat sa duca la modernizarea administratiei.

"Autonomia locala si regionala ajuta, dar autonomia pe criterii entice nu este de dorit, pentru ca ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomanda ca in cazul unei regionalizari sa nu se realizeze delimitarea regionala pe linia de delimitare etnica", a spus presedintele, potrivit News.ro.

Iohannis a facut aceste declaratii dupa ce presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, i-a cerut, in discursul sau, autonomie pentru zona locuita preponderent de maghiari in Transilvania.

"Domnule presedinte, noi nu vrem autonomie pe criterii etnice, si declar inca odata si in fata presei, noi nu vrem autonomie pe criterii etnice. Noi vrem autonomie pentru bunastarea si pacea in regiune, o autonomie de tip UE. Daca vreti sa dau un exemplu, tipul Tirolului de sud, unde germanii convietuiesc in pace si bunastarea cu majoritatea din Italia", a spus seful CJ Covasna.

Iohannis, dupa intonarea imnului Tinutului Secuiesc: Va multumesc ca mi-ati cantat. Aveti voci bune

Iohannis si-a inceput discursul urandu-le participantilor "Buna ziua" in limba maghiara.

"Va multumesc ca mi-ati cantat cand am intrat. Aveti voci bune si puternice. Din cate stiu eu, au trecut multi ani de cand un presedinte a pasit aici, intr-o vizita oficiala, asadar am tinut in mod special sa vin in aceasta zona minunata, cu oameni pusi pe treaba, pentru a va cunoaste", a spus presedintele.

El a afirmat ca a venit in aceste doua judete pentru "a-i asculta cu foarte mare atentie". "Sunt sigur ca doar prin dialog si parteneriat autentic pot fi gasite cele mai bune solutii la dificultatile pe care le intampinati. Apreciez foarte mult echilibrul de care da dovada marea majoritate a alesilor locali din judetele Harghita si Covasna. Adesea v-ati constituit intr-un liant intre majoritate si minoritate si ati creat o punte intre actul decizional local si central", a continuat Iohannis.

Presedintele a mai atras atentia ca, de multe ori, realitatile din aceste doua judete, locuite in mare parte de maghiari, au fost interpretate "de o maniera care dezbina", si care accentueaza diferentele si "promoveaza ostilitatea".

"Intoleranta, respingerea celor de alta entnie, indiferent daca sunt practicate de reprezentanti ai minoritatii sau ai majoritatii, sunt cai sigure pentru blocarea evolutiei, atat a comunitatilor, cat si a tarii in ansamblu. La fel cum izolarea acestor comunitati nu este de natura sa favorizeze progresul", a mai spus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis si-a inceput, marti, vizita in Harghita si Covasna, cu o dezbatere alaturi de reprezentantii administratiei publice locale din cele doua judete. In debutul dezbaterii, dupa imnul Romaniei, a fost cantat imnul Tinutului Secuiesc de catre intreaga sala si de catre presedintii CJ Harghita si Covasna, care se aflau pe scena, alaturi de seful statului.