Violeta Bulc, ministru pentru Dezvoltare si Politica Regionala si vicepremier in Guvernul sloven, a fost candidatul inaintat vineri de premierul Miro Cerar dupa ce Alenka Bratusek si-a retras candidatura. Bratusek a fost respinsa de europarlamentari miercuri, in urma prestatiei dezastruoase la audieri si dupa controversa cu privire la modul in care a fost nominalizata.

Bulc ar urma sa aiba un interviu oficial cu Juncker marti, la ora 18.00 (19.00 ora Romaniei), dupa care presedintele ales al CE trebuie sa decida daca va accepta nominalizarea ei si ce portofoliu ii va aloca. Avand in vedere ca Bulc este minsitru de doar cateva saptamani, este putin probabil ca Juncker sa ii ofere postul de vicepresedinte pentru uniunea energetica pe care i-l alocase lui Bratusek, ca fost premier.

Daca ii va oferi lui Bulc un post diferit si va aloca vicepresedintia altcuiva, el va antrena noi audieri parlamentare, in afara de cea a lui Bulc. Europarlamentarii sunt chemati sa evalueze daca persoanele nominalizate sunt potrivite pentru a fi membre ale CE si pentru a detine portofoliile alocate. Astfel ca o schimbare de portofoliu va genera noi audieri ale comisarilor afectati de aceasta. Inainte de toate insa, statele membre vor trebui sa aprobe propunerea revizuita de Juncker pentru colegiul comisarilor prin procedura scrisa.

Potrivit unor surse din cadrul PE, eurodeputatii sunt pregatiti sa o audieze pe Bulc si pe oricine altcineva luni, 20 octombrie, la Strasbourg, la inceputul sesiunii plenare. Astfel ca, teoretic, inca mai este posibil ca votul final de confirmare a intregului colegiu al comisarilor sa aiba loc la 22 octombrie. Calendarul este insa foarte strans, iar Bulc va avea la dispozitie mai putin de o saptamana pentru a se pregati de audiere si foarte putin timp pentru intrebarile scrise din partea europarlamentarilor.

O data mai potrivita pentru confirmarea CE ar fi cea de 13 noiembrie, Parlamentul reunindu-se intr-o minisesiunie plenara la Bruxelles, la 12-13 noiembrie.

Juncker ar urma sa anunte modificarile in echipa sa miercuri. In acelasi timp, el va anunta si alte schimbari facute dupa audieri in urma acordului cu eurodeputatii, inclusiv adaugarea "sustenabilitatii" la portofoliul lui Frans Timmermans, candidatul olandez la postul de vicepresedinte.

Una dintre optiunile lui Juncker este sa ii ofere lui Bulc portofoliul Transporturilor si sa aloce energia vicepresedintelui Maros Sefcovici, candidatul Slovaciei. Totusi, europarlamentarii din comisia pentru transporturi se opun acestei idei.

O alta optiune ar fi sa ii ofere lui Günther Oettinger, actualul comisar pentru energie, vicepresedintia pentru uniunea energetica. Juncker i-a alocat acestuia portofoliul Agendei Digitale, dar la audierile de saptamana trecuta, Oettinger nu a manifestat prea mult entuziasm pentru acest portofoliu. Pe de alta parte, oferirea vicepresedintiei candidatului german (toti ceilalti provenind din state mici) ar insemna dezechilibrarea balantei pe care Juncker a gandit-o initial.

O alta posibilitate ar fi ca Bulc sa obtina portofoliul Educatiei, Tineretului, Culturii si Cetateniei. Europarlamentarii si-au exprimat deja ingrijorarea cu privire la alocarea acestui portofoliu lui Tibor Navracsics, candidatul Ungariei. Responsabilitatea acestui portofoliu este deosebit de sensibila avand in vedere tensiunile recente dintre premierul Viktor Orban si CE pe tema drepturilor omului. Dar europarlamentarii nu vor sa il recompenseze pe candidatul lui Orban, asa ca Juncker va trebui sa trateze cu tact alocarea vicepresedintiei.

O ultima optiune ar fi sa schimbe portofoliul candidatei Bulgariei, Kristalina Gheorghieva, care a fost nominalizata ca vicepresedinte pentru buget. Dar Juncker inca are nevoie de un candidat convingator pentru postul de vicepresedinte pentru uniunea energetica.