In conferinta de presa comuna, Angela Merkel si klaus Iohannis au fost intrebati despre criza politica de la Bucuresti, cancelarul german spunand ca nu se pronunta asupra problemelor interne, dar a subliniat ca este necesar ca in Romania sa fie intarite democratia si statul de drept.

”Nu ma pronunt, am spus ca noi dorim sa fie statul de drept intarit in Romania si democratia, dar acestea sunt probleme interne ale Romaniei”, a afirmat Merkel.

La randul sau, presedintele Iohannis a spus ca subiectul a fost abordat in discutiile cu Merkel.

In ce priveste criza politica de acasa, in mod natural doamna cancelar nu doreste sa exprime o opinie, dar am avut o scurta discutie pe aceasta tema si cred ca am reusit sa transmit mesajul ca avem o criza in interiorul coalitiei de guvernare, dar ca Romania este o tara stabila, solida, cu o economie functionala, si ca am solicitat celor implicati in divergente sa gaaseasca solutii urgente, ceea ce fara indoiala sa se va si intampla”, a afirmat Klaus Iohannis.

Intrebat de un jurnalist german daca actuala criza interna va afecta politica externa a Romaniei, seful statului a replicat: ”Nu are absolut niciun efect, avem o criza politica intera, pe care am definit-o ca fiind interpartinica. Politica europeana si politica externa a Romaniei nu sunt influentate sub nicio formp de aceasta criza”.

”Este vorba de domenii in care eu am o implicare foarte puternica si interesul meu este sa limitez lucrurile, iar toti politicienii importanti din Romania sunt de aceeasi parere cu mine. (...) In mod interesant, in Romania suntem de aceeasi parere (cu privire la importanta politicii externe - nr..)”, a declarat, de asemenea, presedintele Iohannis.

Merkel: Romania a inregistrat progrese importante privind statul de drept, dar abaterile le-ar putea pune la indoiala

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Romania a inregistrat "progrese importante" in privinta statului de drept si a luptei impotriva coruptiei, dar a avertizat ca orice "abatare" ar putea sa puna aceste progrese la indoiala.

"Am mentionat inca o data faptul ca Romania, dupa aderarea la UE, a inregistrat progrese importante in ceea ce priveste statul de drept si a luptei impotriva coruptiei. Totodata, am avertizat ca abateri de la calea deja inceputa ar putea pune la indoiala progresele inregistrate in procesul de reforma, dar stiu, totodata, ca presedintele Iohannis sprijina acest proces si vreau sa ii multumesc in acest sens pentru eforturile depuse in beneficiul statului de drept din Romania", a afirmat oficialul german.

Ea a spus ca a mai discutat cu presedintele Iohannis despre Consiliul European, unde "Romania si Germania au pozitii comune", cum ar fi combaterea terorismului, protectia mediului si migratia.

"Am discutat cu presedintele Iohannis despre evolutia din regiune si spiritul cooperarii trebuie sa joace un rol important aici, deoarece, in anumite tari, precum Yemen sau Siria, va fi nevoie de politici speciale", a mai spus ea.

Iohannis a afirmat, la randul sau, ca printre subiectele discutate s-a aflat si cel privind presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene, dar si politica externa.

"Relatia cu Germania este pentru Romania nu doar una de importanta strategica, este si o relatie privilegiata si, cu siguranta, una dintre cele mai bune relatii pe care le avem, si doamna cancelar si cu mine ne-am propus sa pastram aceasta relatie si sa o imbunatatim", a afirmat el.

Iohannis, vizita de trei zile in Germania

Presedintele Klaus Iohannis a plecat luni in Germania, intr-o vizita de trei zile, urmand sa aiba intrevederi si cu presedintele Frank-Walter Steinmeier, alaturi de cancelarul Angela Merkel.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, discutiile se vor axa pe aprofundarea relatiei cu caracter strategic dintre Romania si Germania, cat si pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeana, respectiv internationala.

Vizita in Germania are loc in contextul in care in acest an se implinesc 50 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice la nivel de ambasada, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea si parteneriatul in Europa dintre Romania si Germania, precum si 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a transmis Administratia Prezidentiala.

Presedintele Klaus Iohannis va participa, in calitate de invitat de onoare, la ceremonia de comemorare a victimelor refugiului si expulzarii, care va avea loc la Berlin, la Muzeul Istoric German, in 20 iunie. Cu aceasta ocazie, Iohannis va sustine principala alocutiune din cadrul ceremoniei.

Presedintele Klaus Iohannis va mai participa, in cadrul vizitei, la sediul Ambasadei Romaniei la Berlin, la doua momente simbolice. Primul eveniment este dedicat aniversarilor din cadrul relatiei bilaterale din acest an, marcate printr-o expozitie fotografica si documentara cu titlul „50-25-10: Romania – Germania – Uniunea Europeana. Trei repere intr-o istorie comuna”, care va fi inaugurata de presedintele Iohannis.  

In cadrul celui de-al doilea moment va avea loc inmanarea Ordinului „Sfantul Gheorghe”, decernat la data de 3 februarie 2017 de catre Balul Operei „Semper” din Dresda, eveniment la care presedintele Klaus Iohannis nu a participat.