"ANAF va cunoaste o restructurare profunda, plecand de la structuraile de control, asa cum ne-am asumat. Vom avea o singura institutie de control care sa se ocupe de controlul opertiv de infractiune fiscala antifrauda, pe baza de analia de risc (...) Structura care se va ocupa de controlul operativ va integra prin comasare Garda Financiara, controlul vamal si Directia Antifrauda", a afirmat Chitoiu, intrebat la audierile de la comisiile reunite de buget-finante din Senat si Camera Deputatilor daca va respecta angajamentul de unificare a controlului convenit cu Banca Mondiala, potrivit Mediafax.

El a aratat ca majoritatea controalelor operative vor fi realizate de la nivel central sau regional, iar la nivel local se va face doar verificarea firmelor mici si a persoanelor fizice autorizate, sau a persoanelor care obtin venituri din activitati independente.

Celelalte structuri de control vor realiza controlul fiscal de fond, care in cazul IMM se va opera odata la trei ani, iar pentru marii contribuabili odata la cinci ani.

"Colectare va fi eficientizata, simplificata si debirocratizata. Pentru aceasta este nevoie de dezvoltarea si implementarea unui sistem informatic integrat. Eu am inceput in 2007 - 2008 (...), dar a aevoluat foarte putin urmatorii ani. Cu sprijinul Bancii Mondiale vom implementa acest proiect. Banca Mondiala a propus 4-5 ani, dar eu sper ca finalizam in maxim doi ani, doi si jumatate", a continuat Chitoiu.

El a explicat ca dupa implementarea acestui sistem, angajatii de la Fisc vor putea saa verifice din birou toate operatiunile financaire ale companiilor prin sistemul informatic, din depunerea declaratiei, a registrului de incasari si plati, si vor putea face chiar verificari incrucisate.

"Se pot face toate analizele de rambursare de TVA fara control. Controlul pe teren doar pe baza de analize de risc. Vom putea sa respectam termenul prevazut de Codul Fiscal de restituire a TVA in 45 de zile", a adaugat Daniel Chitoiu.

In opinia ministrului desemnat la Finante, o alta problema tergiversata o reprezinta calitatea si nivelul de pregatire profesionala, precum conditiile de munca in sistemul fiscal. In ceea ce priveste salarizarea din ANAF, pozitia lui Chitoiu este neclara.

"Pe perioada mea aveau stimulente, dar in prezent nivelul de salarizare este printre cele mai bune din sistemul public, pentru ca la legea salarizarii s-a tinut cont de sporurile pe care le primeau. Eu cred ca pentru cei care au atributii sa combata evaziunea si frauda fiscala nivelul de salarizare si al conditiilor de munca trebuie sa fie altul. N-am facut nimic pentru pregatirea profesionala, chiar daca am avut fonduri europene pentru asta", a afirmat Chitoiu.

El a aratat ca de-a lungul timpului s-a demonstrat ca erau foarte multi inspectori sau comisari care nu cunosteau legislatia fiscala sau controlau si incheiau procese verbale abuzive.

"Trebuie sa incheiem asta, sa avem oamenii cei mai bine pregatiti. Daca ne uitam pe actele de control de la inspectie, Garda, Vama, vedem ca sunt ineficiente. Este un grad de incasare de sub10% din ce se constata in urma verificarilor", a aratat Chitoiu.

Intrebat de presa la finalul audierilor daca se mai pune problema ca ANAF sa treaca in directa subordonare a premierului, Chitoiu a exclus aceasta varianta, explicand ca institutia nu poate sa plece de sub Ministerul Finantelor intrucat impart o infrastructura comuna si exista procese, proceduri si sisteme interdependente.

El a mai aratat ca ANAF administreaza incasarea veniturilor bugetare si este practic in contact permanent cu Trezoreria. Potrivit programului de guvernare al USL, Guvernul Ponta II se angajeaza, pentru perioada 2013-2016, sa restructureze institutiile de control fiscal, respectiv ANAF, Garda Financiara si Vama, si sa infiinteze un consiliu de supraveghere si audit format din experti internationali din Uniunea Europeana.

Premierul Victor Ponta a explicat, vineri, ca, asa cum a gandit el structura Guvernului si cum va ramane, ANAF nu are alt loc decat la Ministerul Finantelor, CNADNR merge la ministrul pentru Proiectele de Infrastructura, in timp ce prefectii trec in coordonarea sa directa, ramanand la Interne.

"ANAF nu are alt loc decat la Finante, alaturi de buget. CNDANR merge la ministrul pentru marile proiecte de infrastructura, urmand ca in cel mai scurt timp drumurile nationale sa mearga la Transporturi. (...) CNDANR se va transforma in Compania de autostrazi", a precizat Victor Ponta.

"Prefectii trec in coordonarea mea directa, locul lor fiind la Ministerul de Interne", a precizat, de asemenea, Ponta.

Premierul a spus ca el asa a gandit structura, dar ca au fost unii care aveau nelamuriri si ca le-a explicat. "Eu asa le-am gandit si asa raman", a sustinut Ponta.

Precizarile premierului vin dupa o intalnire cu liderul PNL Crin Antonescu si dupa ce, joi seara, au inceput sa circule informatii referitoare la disputele din interiorul USL legate de atributiile ministrilor delegati.

Audierile in comisiile parlamentare ale ministrilor propusi in viitorul Cabinetul Ponta au fost amanate, joi, din cauza unor neintelegi in USL, motivele avand legatura, potrivit unor surse, cu atributiile ministrilor si cu subordonarea unor institutii in Guvern.

Antonescu a declarat, joi seara, ca PNL nu a cerut ministere in plus si ca audierile ministrilor propusi vor incepe vineri, mentionand ca nu au fost intrunite toate conditiile, inclusiv politice, pentru ca acest lucru sa se intample joi.

Zazania din USL amana audierile ministrilor. Antonescu: "Vor incepe vineri. PNL nu a cerut ministere in plus"