"Aceasta masura nu implica neaparat disponibilizari de personal, ci urmareste o eficientizare a activitatii in administratie. Nu a fost stabilit un termen imediat, de 2-3 zile, deoarece mesajul va fi transmis in teritoriu, catre structurile subordonate ministerelor", au aratat, joi, sursele citate.

Acestea au mai afirmat ca un nivel mare al cheltuielilor se inregistreaza in administratie pentru consumabile si alte produse, precum si pentru servicii externalizate.

La sfarsitul anului trecut, premierul Victor Ponta a transmis ministrilor ca au ocazia, prin restructurarea Guvernului in vederea stabilirii unei noi configuratii, sa constate care dintre institutiile actuale au prea multi functionari angajati in ultimii ani ca o "sinecura politica" si nu fac nimic, pentru a se desparti de acestia.

"Vor fi restructurari, reimpartiri ale portofoliilor, dar nu se sporeste numarul de angajati nici macar cu un singur om, dimpotriva: aveti ocazia, prin aceste restructurari, acolo unde sunt oameni prea multi, care nu fac nimic si au fost angajati in ultimii ani doar ca o sinecura politica, sa le multumiti si sa ii trimiteti la munca. Nu se angajeaza niciun om, nu primiti niciun leu in plus la fondul de salarii", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.

Ulterior, seful Guvernului a dispus infiintarea unui comitet condus de vicepremierul Liviu Dragnea care sa propuna masuri pentru "cresterea atractivitatii" functiei publice si eficientizarea utilizarii resurselor umane in sectorul public, dar care va analiza si numarul de personal necesar administratie.

Noua structura a fost formata din ministrii Finantelor, Muncii, Justitiei, Fondurilor Europene si Bugetului, incluzandu-i si pe secretarul general al Guvernului si presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

Comitetul are ca atributii analizarea Legii salarizarii unitare, a Statutului functionarului public si a Codului Muncii, in vederea identificarii "constrangerilor si dificultatilor in implementare", analizarea numarului de personal necesar pentru realizarea sarcinilor, identificarea domeniilor in care numarul de personal este insuficient, dar si dezvoltarea unui set de indicatori de performanta masurabili in domeniul resurselor umane.

Comitetul analizeaza situatia resurselor umane din fiecare minister, institutie si autoritate publica si va prezenta Guvernului informari periodice.

Premierul a declarat de mai multe ori ca noua configuratie a Guvernului nu va presupune cresterea numarului de personal si de buget in structurile centrale.