Potrivit lui Victor Ponta, in urma aplicarii acestor masuri "se incaseaza mult mai mult la buget" decat prin impunerea unor penalitati. 

"Nu scutim pe nimeni de plata taxelor si impozitelor. Toata lumea trebuie sa si le plateasca. Nu scutim de plata dobanzilor, ele se platesc. Vorbim, practic, de un stimulent. Eu cred ca vor fi foarte multe companii si persoane fizice care pot sa acceseze acest stimulent si anume: daca iti platesti de acum incolo, pana in martie, zi de zi, taxele la zi, daca platesti principalul, nu te mai pun sa mai platesti acele penalizari la penalizari. (...) Cu penalizari la penalizari la penalizari, ajungem in faliment si, in loc sa am o firma care isi plateste toate datoriile la zi si dobanda, o sa am o firma in faliment", a explicat premierul, potrivit Agerpres.

El a adaugat ca se are in vedere si gasirea unui sistem de recompensare a bunilor platnici. 

Potrivit proiectului, contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015 vor putea beneficia de stergerea penalitatilor de intarziere la plata daca indeplinesc cumulativ mai multe conditii, una dintre acestea fiind achitarea restantelor pana in martie 2016.