Sevil Shhaideh s-a nascut la 4 decembrie 1964. 

A absolvit Facultatea de Planificare Economica si Cibernetica din cadrul Academiei de Stiinte Economice din Bucuresti in 1987.  A urmat o serie de cursuri de perfectionare: expert in administratie publica (USAID, Washington DC, SUA, 1995) si manager ONG (USAID, Washington DC, SUA, 2001), manager de proiect (Oracle University, 2002 si PM Solutions Romania, 2004), auditor (TUV Institution, 2003).  Are o diploma de Master in Managementul Proiectelor de Afaceri, obtinuta in cadrul Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii ''Ovidius'' (2005-2007). 

Si-a inceput cariera profesionala ca analist programator in cadrul Trustului pentru Mecanizarea Agriculturii Constanta (1987-1991), a devenit, apoi, manager Sisteme Informatice in cadrul Directiei de Munca si Protectie Sociala a judetului Constanta (1991-1993) si director Sisteme Informatice in cadrul Consiliului Judetean Constanta (1993-2007). 

A ocupat functia de coordonator responsabil cu elaborarea amendamentelor legislative cu privire la actele normative ce reglementeaza administratia publica locala in cadrul Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR) si de director general, Directia Generala de Proiecte, Consiliul Judetean Constanta (2007-2012). 

Este presedinte al Asociatiei Nationale a Informaticienilor din Administratia Publica (ANIAP) din 2000. 

Este secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) din mai 2012. 

La 19 mai 2015, Sevil Shhaideh a fost nominalizata de premierul Victor Ponta la Ministerul Dezvoltarii, in vederea preluarii mandatului de ministru.

Premierul Victor Ponta a confirmat miercuri ca a transmis presedintelui Klaus Iohannis nominalizarea privind portofoliul Ministerului Dezvoltarii si ca investirea in functie a noului ministru va avea loc dupa-amiaza. Ponta nu a precizat insa numele persoanei nominalizate la sefia Ministerului Dezvoltarii

Postul de ministru al Dezvoltarii a ramas vacant in urma demisiei lui Liviu Dragnea, care a fost condamnat la inchisoare cu suspendare in dosarul “Referendumul".