Stau aici, in fata dumneavoastra, constient de miza acestui moment pentru viitorul Romaniei. Sunt recunoscator si onorat de increderea pe care cetatenii Romaniei mi-au acordat-o cea de a fi presedintele lor si ii asigur ca voi fi presedintele tuturor romanilor”, a spus Iohannis.

El a adaugat ca este ”profund miscat de dragostea de tara care a stat in spatele participarii la vot, de aspiratia spre libertate si proprietate a romanilor”.

Va multumesc voua, tuturor concetatenilor mei, pentru ca ati aratat lumii intregi adevarata fata a Romaniei. La 25 de ani dupa caderea comunismului ati facut inca o data sa triumfe democratia si participarea”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a mai spus ca este nevoie de "intelegerea clara" la nivelul intregii clase politice ca "nu exista alta cale pentru Romania decat aceea a unei tari eliberate de coruptie".

"Este nevoie de intelegerea clara la nivelul intregii clase politice: nu exista alta cale pentru Romania decat aceea a unei tari eliberate de coruptie", a spus el.

Iohannis a precizat ca si-ar dori ca la sfarsitul mandatului sau "coruptia sa nu mai figureze pe agenda publica, institutiile sa functioneze pentru cetateni".

“Le spun romanilor clar: asteptarile mari pot duce la rezultate mari. Trebuie sa ne apucam de treaba”

Presedintele Iohannis a mai spus ca ”dupa valul de entuziasm, o indoiala din trecut pare sa-si faca loc pentru unii: daca asteptarile mari duc la dezamagiri?”, insa i-a asigurat pe romani ca ”asteptarile mari pot duce la rezultate mari”.

Se vorbeste foarte multe in aceste zile despre asteptari, despre sperantele pe care romanii si le pun in viitor, despre semnalul dat de votul din 16 noiembrie si, dupa valul de entuziasm, o indoiala din trecut pare sa-si faca loc incet pentru unii: dar daca asteptarile mari duc la dezamagiri?. Le spun romanilor clar: asteptarile mari pot duce la rezultate mari si vor duce, pentru ca asteptari mari vor duce la mai multa responsabilitate, efort si munca din partea tutuor, iar eu voi fi primul”, a afirmat Iohannis.

El a adaugat ca momentul in care clasa politica incepe sa se ridice la inaltimea asteptarilor nu poate intarzia mult, adaugand ca nu frica de dezamagire trebuie sa miste oamenii politici, ci faptul ca Romania se schimba si ”o natiune de cetateni cu idealuri, aspiratii si asteptari nu va mai accepta sa fie reprezentata decat de o clasa politica pe masura”.

Urmariti mai jos discursul complet al presedintelui:

Iohannis cheama partidele la consultari pentru a decide impreuna ce obiective de tara isi asuma

Klaus Iohannis a anuntat, totodata, ca in cel mai scurt timp va chema la consultari partidele politice pentru a decide impreuna ce obiective de tara isi asuma si un calendar cu etape si actiuni "pentru a trece de la vorbe la fapte".

Iohannis a facut aceasta precizare dupa ce a aratat ca un capitol esential care trebuie reconstruit este "acela al marilor sisteme publice". "Va trebui sa ne uitam in perspectiva cum facem ca ele sa functioneze, nu doar acum, ci peste una sau doua generatii", a spus el.

Iohannis a declarat ca toti spun ca educatia este o prioritate si ca se vrea reforma sistemului sanitar si a sistemului de pensii. „Desi toti afirmam ca ni le dorim, totusi de ce nu le avem?”, a spus el.

Cu aceste teme va trebui sa ne asezam la masa dialogului si in jurul lor sa construim consens. in cel mai scurt timp voi chema la consultari partidele politice pentru a decide impreuna pe trei chestiuni fundamentale: ce obiective de tara ne asumam la aceste capitole, o modalitate de lucru si de dialog permanent si un calendar cu etape si actiuni pentru a trece de la vorbe la fapte”, a declarat presedintele.

Klaus Iohannis a depus juramantul intr-o sedinta solemna a Senatului si Camerei Deputatilor

Deschiderea sedintei a fost marcata de intonarea imnului national al Romanie. Dupa intonarea imnului, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a prezintat Hotararea privind validarea alegerii presedintelui Romaniei, in conformitate cu prevederile Legii privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si ale Regulamentului sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

In continuare, Klaus Iohannis a depus juramantul, conform prevederilor stipulate de Constitutia Romaniei, urmand sa semneze textul acestui document si sa il inmaneze presedintelui de sedinta.

Declaratia Parlamentului Romaniei cu privire la depunerea juramantului de catre Presedintele Romaniei a fost citita de presedintele de sedinta, dupa care presedintele Klaus Iohannis adreseaza un mesaj Camerelor reunite ale Parlamentului.

Sedinta solemna a fost condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu. Familia lui Klaus Iohannis si cativa apropiati au asistat la ceremonie in sala de plen.

De la Palatul Parlamentului, Klaus Iohannis a plecat la Cotroceni, unde Traian Basescu i-a predat mandatul, intr-o ceremonie simbol.