"Mi s-a parut corect sa cunosc opinia Guvernului inainte de a lua o decizie de promulgare sau retrimitere in Parlament. Bugetul, la o prima analiza pe care am facut-o, este unul problematic si riscant. Se prevad venituri care, dupa parerea mea, sunt supraevaluate, pe de alta parte se prevad cheltuieli foarte mari. Exista riscul real sa se depaseasca deficitul de 3%. Nu putem sa nu vedem ca aici avem de-a face cu o suma extraordinar de mare la asa-numitele credite de angajament (...) care vor apasa asupra bugetelor. (...) Sunt ingrijorat'', a declarat seful statului dupa intalnirea avuta la Cotroceni cu premierul Sorin Grindeanu si ministrul Finantelor, Viorel Stefan.

El a precizat ca in zilele urmatoare, impreuna cu echipa sa, va aprofunda analiza bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale pe acest an.

"Vom avea in vedere si punctele de vedere prezentate de prim-ministru si de ministrul Finantelor", a adaugat Iohannis.

Presedintele Iohannis a aratat ca in zilele urmatoare va lua o decizie cu privire la bugetul de stat pe anul 2017.

Plenul reunit al celor doua Camere a adoptat, saptamana trecuta, in regim de urgenta, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 si proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale. Bugetul pe 2017 a fost adoptat in timp record, dupa doar 13 ore de dezbateri in plen, impartite in doua zile.

Premierul Sorin Grindeanu a participat la vot, multumind la final parlamentarilor pentru rapiditate si a transmis si un mesaj catre mediul de afaceri, ca Romania va ramane o tara cu o economie predictibila.

"Multumesc Parlamentului ca a adoptat in regim de urgenta bugetul pe anul 2017. Avem nevoie de acest buget cu totii. Era nevoie sa fie poate votat mai de demult daca lucrurile s-ar fi desfasurat intr-un calendar normal, si asta era bine pentru Romania. As vrea sa transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori si sa reconfirm determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri", a afirmat premierul Sorin Grindeanu, dupa vot.

Comisia Europeana (CE) a revizuit in urcare, la 4,4%, estimarile referitoare la cresterea economiei romanesti in acest an, avansul urmand sa incetineasca la 3,7% in 2018, conform previziunilor economice de iarna publicate luni. Executivul comunitar, insa, atrage atentia asupra deficitului bugetar, care ar pueta ajunge in acest an la 3,6%, urmand ca in 2018 sa ajunga la 3,9%.

Proiectul de buget pentru 2017 a fost fundamentat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,20 mld. de lei, o crestere economica de 5,2%, in conditiile ratei inflatiei de 1,4%, a unui castig mediu salarial net de 2.274 lei si un curs mediu al euro de 4,46 lei.

Veniturile bugetare proiectate pentru 2017 reprezinta 31,2% din PIB, fiind estimate la 254,717 mld. de lei.
Cheltuielile bugetare sunt estimate la 278, 817 mld. de lei, ceea ce reprezinta 34,2% din PIB.

Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,96% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Datoria guvernamentala, calculata conform metodologiei UE, este estimata la 37,7% din PIB, la un nivel sustenabil de sub 40% din PIB.

PNL, USR si PMP au voitat impotriva, partidele din opozitie considerand ca bugetul propus de Guvern nu este sustenabil.