Sinteza declaratiilor lui Klaus Iohannis:

Buna seara, dragi romani

Astazi am avut un eveniment international foarte important la Bucuresti. Am avut in cursul acestei dimineti un summit NATO la care au participat 8 sefi de stat din regiune si inca 2 delegatii. Am ajuns la concluzii foarte importante, de substanta in ce priveste evolutia in flancul estic al NATO. Acest summit a atras foarte multa atentie internationala si a fost o bila alba pentru Romania.

In acelasi timp, am avut si evenimente interne, asupra carora voi face cateva aprecieri acum.

Acum un an de zile am fost in plina campanie electorala pentru turul 2 al alegerilor prezidentiale. Acum un an de zile, voi ati decis ca eu sa stau aici si sa fiu presedintele Romaniei. Ati decis impotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva.

Atunci s-au vehiculat sloganuri importante: alt fel de a face politica, politica curata. Aceste lucruri le-ati dorit pentru Romania. Alegerea mea a fost primul mare pas spre acest alt fel de politica, una curata, noua. Transparenta.

Moartea politistului Bogdan Gigina a provocat multa emotie si indignare. Dupa 10 zile a avut tragedia de la clubul Colectiv. Aceasta tragedie a afectat nervul natiunii. A atins cel mai sensibil nerv al natiunii romane. Oamenii indignati au devenit revoltati. Au asteptat actiuni, au asteptat rezultate. Au asteptat demisii din partea unor politicieni care sa-si asume raspunderea.

Au inteles foarte tarziu ca nu pot face orice, nu pot ignora vointa poporului. Acele accidente, si cu politistul care a murit, si tragedia de la clubul Colectiv s-au produs fiindca legi si norme au fost ignorate. Fiindca cei care au fost responsabili de verificare si de impunerea legii nu si-au facut datoria. Oamenii au cerut o schimbare.

Aseara, indignarea romanilor s-a transformat intr-o revolta autentica. Zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru a-si arata indignarea, revolta, nemultumirea. Majoritatea, in Bucuresti, dar si in multe alte orase s-a iesit in strada. Trebuie sa recunoastem, manifestantii au avut dreptate.

Au avut loc cele mai potrivite manifestatii de strada pe care le-am vazut eu. Oamenii au iesit, au protestat, au mers in mai multe locuri unde si-au spus nemultumirile. Nu au fost incidente, nu au fost incaierari, dar oamenii au aratat clar ce asteapta: SCHIMBAREA.

Tarziu, foarte tarziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie sa moara oameni ca aceasta demisie sa se produca. Daca s-ar fi respectat si daca s-ar fi impus respectarea normelor si a legilor, niciunul n-ar fi trebuit sa moara.

Acum, avem o situatie noua. Un Guvern demisionar, astept ca primul ministru sa-mi inainteze demisia Guvernului si imediat voi lua legatura cu partidele politice parlamentare si voi convoca consultari cu partidele. Aceste consultari, in varianta optimala, vor avea loc deja maine, cel tarziu poimaine.

Vreau ca in aceasta saptamana sa finalizez prima runda de consultari politice pentru a avea o imagine despre cum vad partidele solutionarea situatiei.

Vom avea un Guvern interimar. S-au vehiculat fel si fel de variante, nu vreau sa intru in detalii tehnice. Dupa ce vom parcurge urmatorii pasi si dupa prima runda de consultari voi veni in fata opiniei publice, voi expune primele concluzii.

Sunt doar un pas in directia schimbarii politicii romanesti, in directia imbunatatirii clasei politice, spre o politica eficienta, pragmatica, transparenta. Mai e mult de facut. Nu putem sa credem ca o simpla schimbare a Guvernului rezolva problemele Romaniei, nici macar problemele clasei politice.

E adevarat, demonstrantii au facut un lucru simplu: ne-au spus ce cred ei ca trebuie sa se intample in viitorul previzibil. Cred ca solicitarile lor sunt de bun simt.

S-a vorbit despre cladirile din Bucuresti care sunt supuse riscului seismic, unde trebuie intervenit. Perfect adevarat.

S-a vorbit despre imbunatatirea situatiei din spitale. Perfect adevarat.

Au fost facute propuneri care cu siguranta trebuie sa fie luate in seamna de politicieni. Oricine va fi in urmatorul Guvern va trebui sa vina cu solutii. Pentru asta e nevoie de consultari, de consultari publice si politicienii vor trebui sa se obisnuiasca sa-l asculte pe cetatean. Atunci, vom putea impreuna sa rezolvam mai repede si mai eficient o serie de probleme care ne sunt cunoscute.