Presedintele Klaus Iohannis a criticat, marti, in plenul Parlamentului, lipsa reprezentantilor Guvernului de la aceasta sedinta.

"Multumesc domnule presedinte al Senatului, domnului presedinte al Camerei Deputatilor, doamnelor si domnilor parlamentari, doamnelor si domnilor musafiri, m-as fi adresat si Guvernului, dar este ocupat. Dar nu-i bai, la ei am fost deja", a spus Iohannis.

El le-a urat parlamentarilor un mandat plin de realizari.

"Sunteti un nou Parlament si ma bucur, chiar ma bucur mult ca ati avut rabdare sa stati in sala sa ma asteptati si va multumesc pentru primirea foarte frumoasa. Noilor si vechilor parlamentari va doresc deopotriva succes si un mandat plin de realizari", a mai afirmat seful statului, in plenul Parlamentului.

Presedintele a mai spus ca PSD, dupa ce a castigat alegerile, a avut "o strategie tip kamikaze", prima grija fiind sa se ocupe de "dosarele penalilor".

"Cum s-a ajuns aici, la numai o luna dupa alegeri? In 11 decembrie, PSD a repurtat o mare victorie, dar, dupa aceea, cu o ciudata strategie de tip kamikaze a intrat in coliziune frontala cu o parte insemnata din societatea romaneasca. A promis in campanie ceva. A promis in campanie ceva si s-a apucat de altceva. Pofta ce-ati poftit, grija ce-ati avut-o se vede ca nu a fost cea din campanie. (...) Grija prima a fost va ocupati de dosarele penalilor si romanii sunt indignati si revoltati", a afirmat Iohannis.

Presedintele a mai spus ca afirmatiile presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor privind o incercare a sa de a rasturna Guvernul sunt false.

"Presedintii celor doua Camere incearca sa acrediteze in spatiul public ideea ca eu nu as digera rezultatul votului si ca eu as incerca sa fac ceva ca sa intorc acest rezultat, afirma in spatiul public ca as dori rasturnarea Guvernului legitim. Nu. Fals! Ati castigat, acum guvernati si legiferati, dar nu oricum! Romania are nevoie de un Guvern puternic, nu de un Guvern care cu sfiala executa ordinele de partid", a transmis seful statului, in plenul Parlamentului.

Seful statului a transmis vineri presedintilor celor doua Camere ale Legislativului o scrisoare in care arata ca doreste sa se adreseze Parlamentului pe 7 februarie cu privire la modificarile aduse legislatiei penale, precum si in legatura cu evenimentele generate de acestea.

"In conformitate cu prevederile art. 88 din Constitutia Romaniei, republicata, doresc sa adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificarile aduse de catre Guvern legislatiei penale, precum si la evenimentele generate de acestea", se preciza in scrisoarea sefului statului, transmisa presedintelui Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat ca nu va merge in Parlament pentru a asista la discursul presedintelui Klaus Iohannis, pentru ca nu ar fi primit invitatie de la conducerea Legislativului, potrivit News.ro. Luni seara, insa, Biroul de presa al Guvernului confirmase prezenta premierului la discurs.

Liderii coalitiei guvernamentale i-au cerut presedintelui ca mesajul sa contina si un apel la calm, in contextul amplelor proteste in mai multe orase ale tarii. Iohannis a trimis, vineri, o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului prin care le-a adus la cunostinta intentia sa. "Doresc sa adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificarile aduse de catre Guvern legislatiei penale, precum si la evenimentele generate de acestea. Va propun ca data prezentarii mesajului in sedinta reunita a celor doua Camere ale Parlamentului sa fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00. Va rog sa primiti asigurarea intregii mele consideratii", se arata in scrisoare.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au dat curs solicitarii lui Iohannis astfel incat sedinta de plen reunit care va incepe la ora 10 pentru a dezbate bugetul va fi intrerupta pentru ca deputatii si senatorii sa asculte mesajul prezidential. Dupa mesajul acestui dezbaterile pe buget vor fi reluate. Chiar daca Guvernul a aborgat mult contestata OUG 13/2017, presedintele va aborda acelasi subiect pe care l-a anuntat initial.