"Astept de la Parlament raspunsul la solicitarea mea. Imediat dupa primirea raspunsului, voi convoca referendumul", a declarat Iohannis, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

El a explicat motivele pentru care initiaza acest referendum.

"Ce fel de natiune vrem sa fim? Vrem sa fim o natiune puternica, prospera, o natiune care isi construieste un stat de drept si il respecta, o natiune care se poate mandri cu o justitie independenta, o natiune unde autoritatile colaboreaza loial, o natiune cu un Parlament puternic, cu un Guvern performant sau vrem sa fim o natiune slaba, dispretuita, care pune totul in joc pentru a salva pe cativa din situatii dificile, pe cativa politicieni din situatii dificile? Merita Romania acest sacrificiu pentru cativa politicieni? Asta este intrebarea. Acesta este scopul referendumului. O natiune puternica se construieste cu politicieni integri si credibili in varful statului, asta imi doresc eu pentru Romania si asta cred isi doresc romanii. Asta este intrebarea: Ce fel de natiune vrem sa fim? Si pentru a afla realmente vointa suverana a poporului roman voi convoca acest referendum", a spus Iohannis.

Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului au dat marti aviz pozitiv in unanimitate solicitarii presedintelui Klaus Iohannis privind declansarea procedurilor pentru organizarea unui referendum national.

Reprezentatii PNL si USR s-au declarat de acord cu emiterea unui aviz favorabil, sustinand ca solicitarea presedintelui este justificata si intemeiata.

Deputatul UDMR Marton Arpad a spus ca si el este de acord cu emiterea unui aviz favorabil, dar cu observatii legate de felul cum ar trebui sa decurga acest referendum.

Serban Nicolae (PSD), presedintele Comisiei juridice a Senatului, a mentionat ca cele doua comisii vor da un aviz tehnic solicitarii presedintelui pronuntandu-se pe legalitate, iar din acest punct de vedere sustine avizul favorabil. In schimb, el a aratat ca un astfel de referendum nu e necesar, iar in proiectul de buget pe acest an nu sunt prevazuti cei 250 de milioane de lei, bani care vor fi cheltuiti pentru referendum.