Deja, seful statului a invitat partidele politice parlamentare la consultari saptamana viitoare. PSD si ALDE revendica functia de prim-ministru, insa decizia finala va fi a sefului statului.

In randul social-democratilor au aparut deja primele nume vehiculate, pentru postul de premier.

Klaus Iohannis a chemat partidele la consultari abia luni pentru ca, joi si vineri este la Bruxelles. De la Bucureti, PSD si ALDE revendica deja fotoliul de premier.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Cred ca Iohannis vrea stabilitate, asa cum a declarat in ultimele zile. Sunt convins ca luni la consultari cand merg cu Tariceanu va accepta propunerea noastra. Am 4 variante, domni si doamne"

Singura certitudine este ca printre variante nu se afla si numele lui Liviu Dragnea, caruia legea ii interzice sa devina membru al Guvernului. In aceste conditii, in PSD se discuta insistent de varianta Florin Georgescu. Actualul viceguvernator al BNR este un apropiat al social-democratilor, acesta fiind vicepriministru si ministru de finante in Cabinetul Ponta. Numele sau a mai fost vehiculat pentru pozitia de premier si in ianuarie, cand Klaus Iohannis a respins propunerea Sevil Shaidehh, facuta initiat de Liviu Dragnea.

Pe lista scurta se afla si numele rectorului de la Academia de Studii Economice Bucuresti, Nicolae Istudor. Are 49 de ani si a lucrat in Cabinetul Nastase pe post de secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Prima data vom discuta candidatul pentru functia de prim-ministru. Dupa ce presedintele il va desemna, ne vom intalni rapid si vom propune si aproba atat formula guvernamentala cat si programul de guvernare"

In paralel, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu isi cauta aliati in Parlament, pentru o majoritate mai confortabila decat cea de astazi, de la motiune.

Klaus Iohannis va decide asadar, in urma consultarilor, cine va fi viitorul premier al Romaniei. Cata vreme niciun partid din Parlament nu detine jumatate plus unu dintre mandate, totul este posibil. Se vorbeste chiar de varianta instalarii la Palatul Victoria a unui guvern de tehnocrati. Cert este ca si partidele aflate in opozitie - PNL, USR, PMP si UDMR - vor avea un cuvant de spus.

Ludovic Orban, presedintele PNL: "PNL este pregatit in orice moment la guvernare, dar nu vrem sa ajungem pe usa din jos ci cu sprijinul cetatenilor. Personal imi doresc ca PSD-ul lui Dragnea sa trimita acasa PSD-ul lui Grindeanu si Ponta si apoi noi sa trimitem acasa PSD-ul lui Dragnea. Votul de azi a aratat ca au majoritate. Daca scazi minoritatile nu mai au majoritate".

Din momentul in care Klaus Iohannis va alege o anumita persoana aceasta are la dispozitie 10 zile pentru a forma un nou guvern. Apoi trebuie sa ceara votul de investitura in Parlament.