”Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania. Ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei este esentiala pentru a permite Comisiei Europene sa ia in considerare eliminarea treptata a monitorizarii Romaniei in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV)”, se arata in declaratia oficialilor Comisiei Europene, data publicitatii miercuri.

Juncker si Timmermans amintesc ca raportul Comisiei privind Mecanismul de cooperare si de verificare publicat saptamana trecuta a salutat bilantul pozitiv realizat de catre procurorii si judecatorii din Romania in abordarea coruptiei la nivel inalt. Totodata a precizat ca orice alte masuri care submineaza acest progres sau au ca efect slabirea sau restrangerea domeniul de aplicare al coruptiei ca infractiune va avea impact asupra evaluarilor viitoare.

”In acest context, Comisia Europeana atrage atentia asupra posibilelor regrese si va examina in detaliu ordonantele de urgenta privind Codul penal si Legea cu privire la gratieri”, se mai arata in declaratie.

In acelasi timp, dupa adoptarea OUG privind modificarea codurilor penale, seful Guvernului a fost invitat la ambasada Statelor Unite la Bucuresti.

Marian Neacsu, consilier onorific al premierului Sorin Grindeanu in domeniul relatiei cu Parlamentul, a confirmat miercuri o intalnire a premierului cu ambasadorul SUA Hans Klemm.

El a precizat ca intalnirea a fost solicitata de ambasadorul SUA.

„Nu am foarte multe detalii. Din cate cunosc, cred ca lucrurile s-au desfasurat asa cum stiu eu, in aceasta dimineata ar fi trebuit sa aiba loc si cred ca are loc sau a avut loc o intalnire intre premierul Sorin Grindeanu si ambasadorul SUA, Hans Klemm. Intalnirea a fost solicitata de catre ambasadorul SUA si era programata pentru aceasta dimineata.(...) Este o intalnire programata de mai multa vreme pentru astazi (n.r. miercuri) si din cate cunosc a avut loc astazi. Nu cunosc temele de discutie", a afirmat Neacsu la Senat, subliniind ca nu cunoaste locul intalnirii.