Din 1990 incoace, am schimbat de trei ori mai multi ministri decat Germania, de exemplu. Fenomenul are un nume greu, care ne afecteaza atat pe plan intern, cat si in relatia cu alte state: instabilitate.

20 premieri au trecut in total pe la Palatul Victoria, in ultimii 27 de ani. Doar trei dintre ei au avut mandate intregi. Este vorba despre Nicolae Vacaroiu, Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu.

Cele mai multe schimbari au fost in Sanatate si Transporturi, unde au fost numiti cate 25 de ministri din 1990 incoace. Iar la Educatie au fost nu mai putin de 24 de schimbari in fruntea ministerului, cele mai multe chiar in ultimii 5 ani.

La Educatie, de exemplu, au fost si cate 6 ministri intr-un singur an. In 2012, Daniel Funeriu, Catalin Baba, Ioan Mang, Ecaterina Andronescu, Remus Pricopie si Liviu Pop, cel care ocupa aceasta functie si acum, au fost numiti pe rand in fruntea ministerului. Ioan Mang a avut cel mai scurt mandat, de numai sapte zile, in timp ce Ecaterina Andronescu a ocupat aceasta functie de trei ori, in total, la distanta de cativa ani.

Iar lucrurile nu sunt mult diferite la celalate ministere. Daca tragem linie, durata de viata in functie a unui ministru este de numai un an. Lucrurile nu difera mult la vecinii bulgari, in timp ce in Germania un ministru sta in medie trei ani. Nu e de mirare ca increderea partenerilor europeni in noi este discutabila, spun analistii.

Cristian Diaconescu, analist politic: “Functioneaza enorm chimia personala. Ca sa nu mai vorbesc de boala de care suferim si nu stiu daca ne vom mai vindeca vreodata, de a nega trecutul din punct de vedere administrativ, ministerial. Spunand ca predecesorul meu a fost un incapabil, un nimeni care a gresit, am venit eu sa fac tot binele din lume."

Iar problema, spun analistii, este nu doar schimbarea repetata, ci pregatirea unora dintre ministri. Multi dintre ei afla de nominalizare de la partid, cu doar 24 de ore inainte.

“Intr-o prima faza se lasa pe mana ministerului. Deci, ajunge ca ministerul sa conduca inaintea ministrului. Chiar daca vrei sa aduci o schimbare, daca tu nu te implici si conduci acea schimbare, schimbarea nu se va intampla”, explica Cristian Diaconescu.

Studiul Centrului pentru Promovarea Participarii si Democratiei a analizat in total noua tari europene, iar cea mai instabila a fost, fara nicio surpriza, Romania.