"Voi spune adevarul si numai adevarul, si anume ca, din toate cunostintele pe care le-am avut ca lider de partid si prim-ministru, nu a facut nimeni in 2012 vreo schema de fraudare, ci chiar au venit 7,4 milioane de romani sa voteze pentru demiterea lui Traian Basescu. Ca nu s-a intamplat e o poveste pe care nu cred ca mai trebuie sa o redeschidem acum, dar aici vorbim de responsabilitati penale si o sa spun ceea ce stiu, ceea ce ma va intreba instanta, avocatii sau proccurorul, si voi spune doar adevarul", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, va fi audiat la urmatorul termen din dosarul Referendumului, in 11 martie, dupa ce judecatorii au dispus ca la acea data sa fie citati toti martorii propusi de avocatii inculpatilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a audiat, vineri, mai multi coordonatori judeteni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012, intre acestia fiind si fostul ministru al Energiei Constantin Nita si primarul Sectorului 3 Robert Negoita.

La finalul audierilor, instanta a stabilit ca urmatorul termen de judecata sa fie in 11 martie, cand vor fi citati sa se prezinte toti martorii propusi de avocatii inculpatilor din acest caz, care nu au dat pana in prezent declaratii. Intre martorii propusi de avocati pentru a fi audiati este si Victor Ponta.

Referitor la acest subiect, presedintele PSD, spunea, in 23 februarie, ca va merge "cu toata inima" la ICCJ, ca martor in dosarul Referendumului, el aratand ca stie foarte bine ce s-a intamplat in 2012 si ca nu a existat "nicio lovitura de stat si nicio frauda".

Fostul ministru al Energiei Constantin Nita si primarul Sectorului 3 Robert Negoita au fost audiati, vineri, la ICCJ, in dosarul Referendumului, acestia declarand ca discutau cu Dragnea doar aspecte care tineau de desfasurarea scrutinului si ca nu s-a procedat in alt mod fata de situatii similare.

Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie 2013 dosarul "Frauda la referendum", in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".