UPDATE 16.25 Ponta: "Nimeni nu contesta calitatea guvernarii"

La inceputul sedintei de guvern, Victor Ponta le-a repetat colegilor sai declaratia rostita cand si-a dat demisia si si-a reafirmat sprijinul pentru numirea lui Mircea Dusa in functia de prim-ministru.

"Nu vrem ca aceste lucruri extraordinare sa fie stricate prin tensiuni sociale si turbulente. Cu oamenii politici, presedinti, adversari politici, ma lupt, cu oamenii, nu ma lupt, nu trebuie sa ne luptam cu ei, trebuie sa guvernam pentru ei. 

Imi doresc ca viitor guvernul sa fie si mai bun ca cel din ultimii patru ani. Are e o situatie mai buna, are visteria plina, are salarii si pensii platite, nu cum am primit noi cand am preluat guvernarea, insa daca avem perioade de instabilitate se strica tot.

Imi doresc sa se gaseasca o solutie stabila pana la alegerile din 2016. Sanatatea si educatia primesc ce trebuiau sa primeasca de mult. I-am propus presedintelui Romaniei ca Mircea Dusa sa asigure interimatul pana la numirea unui nou guvern."

Victor Ponta a mai adaugat ca in sedinta de guvern de miercuri se va semna acordul care prevede cresterea salariilor din educatie, o crestere identica cu aceea acordata pentru Sanatate. 

Spre final, fostul premier si-a indemnat colegii sa continuie munca pe care o fac, asigurandu-i ca "nimeni nu a contenstat calitatea guvernarii".

UPDATE 15:30 Ponta: "Sper ca depunerea mandatului meu si al Guvernului sa satisfaca asteptarile celor care au protestat"

"Oamenii simt nevoia de mai mult si cred ca ar fi o mare greseala din partea mea sa ignor acest lucru! Nu vreau si nu este corect sa las aceasta responsabilitate nici pe seama celor care au fost pe teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, a ministrilor.

Sunt gata sa fac eu acest gest pe care altii nu l-au facut si pe care o parte importanta din societate il asteapta - imi depun mandatul de prim-ministru, implicit si al guvernului Romaniei. In aceasta seara ii voi prezenta demisia Presedintelui Klaus Iohannis.

Supararea si suferinta legitima a oamenilor nu trebuie sa degenereze intr-un joc politic sau joc de putere cu efecte negative imposibil de anticipat. Cred ca agresivitatea, intoleranta si violenta, chiar verbala, reprezinta un cost pe care nu trebuie sa ni-l asumam daca vrem sa traim intr-o tara care se imbunatateste in fiecare zi.

Sper ca depunerea mandatului meu si al Guvernului sa satisfaca asteptarile celor care au protestat si sa revenim cat mai rapid la ratiune si la solutii rationale pentru ceea ce e de facut in ‪#‎Romania‬.

Am obtinut cu greu in ultimii ani rezultate economice si sociale remarcabile, iar daca avem o perioada lunga de instabilitate, de tulburari sociale si politice, putem sa pierdem tot si sa ne intoarcem la momentul 2012.", a scris Victor Ponta pe Facebook.

Ponta: Il voi propune premier interimar pe Mircea Dusa

Premierul a anuntat miercuri, la Parlament, ca il va propune prim-ministru interimar pe Mircea Dusa, ministru al Apararii.  

"La ora 16,00 o sa avem o ultima sedinta de guvern, sa le multumesc colegilor si sa adoptam acte care erau in lucru, dupa care in aceasta seara ii transmit presedintelui Iohannis si demisia mea, si propunerea ca domnul Mircea Dusa sa fie prim-ministru interimar", a precizat Ponta.

Urmeaza ca presedintele Klaus Iohannis sa numeasca un premier interimar, care va ocupa aceasta functie timp de 45 de zile.

25.000 de oameni au iesit marti seara in strada, la Bucuresti, ca sa ceara demisia premierului Ponta, a ministrului Oprea si a primarului Cristian Popescu Piedone.

Ponta: Principalii vinovati ai tragediei de la Colectiv sunt lacomia si iresponsabilitatea

Premierul demisionar Victor Ponta a declarat miercuri ca justitia va stabili raspunderea juridica in cazul tragediei de la clubul Colectiv, el considerand ca principalii vinovati in acest caz sunt "lacomia si iresponsabilitatea".  

"Raspunderea juridica va fi stabilita de catre justitie si am vazut ca a inceput acest lucru. Sper doar sa nu fie vorba de razbunare, ci doar de responsabilitate juridica. Si, sa nu ne pacalim, principalii vinovati sunt lacomia si iresponsabilitatea. Daca pedepsim pe altcineva, si nu lacomia si iresponsabilitatea, vom repeta aceste tragedii", a sustinut premierul la Palatul Victoria.  

"Am obligatia sa constat supararea legitima care exista in cadrul societatii si dorinta de a avea responsabilitati mai mari decat ale patronilor clubului. Oamenii simt nevoia de mai mult si ar fi o greseala sa ignor. Nu cred ca e corect sa las aceasta responsabilitate pe seama ministrilor. Sunt gata sa fac eu acest gest pe care o parte importanta din societate il asteapta. Imi depun mandatul de prim-ministru, implicit al Guvernului Romaniei", a declarat Victor Ponta.

Ponta si-a motivat gestul, adaugand ca, de-a lungul anilor, ca politician, a dovedit ca rezista la orice batalie cu adversarii politici.  

"Rezist la orice batalie cu adversarii politici. Niciodata nu ma bat cu oamenii. Cred ca ar avea toti de suferit. Suferinta legitima oamenilor nu trebuie sa degenereze in jocuri de putere cu efecte negative imposibil de anticipat", a mai spus Victor Ponta.

Premierul demisionar a anuntat ca actualul Cabinet isi va indeplini atributiile pana la formarea noului guvern.

"Pana la momentul formarii unui nou guvern, in urma discutiilor intre presedinte si partidele parlamentare, ne indeplinim atributiile de fiecare zi si imediat ce noul guvern va fi instalat, putem sa predam o situatie economica si sociala mult mai buna decat cea pe care am preluat-o. Procedurile politice urmeaza in cursul zilei", a comunicat Ponta, la Palatul Victoria, intr-o declaratie de presa, in care a anuntat ca isi depune mandatul.  

Ponta a precizat ca la ora 16.00 va avea loc o sedinta speciala a Guvernului, in care le va multumi ministrilor cu care a lucrat si pentru a pregati perioada de tranzitie catre viitorul Cabinet

Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului: "Am avut astazi de dimineata o discutie cu Victor Ponta, am discutat despre situatia actuala, despre ce s-a intamplat in zilele trecute si ce s-a intamplat aseara. Noi ne-am asumat impreuna niste principii la Congres, am stabilit atunci ca producem o ruptura totala de trecut, care inseamna si o ruptura totala de vechiul model de a face politica. Am stabilit ca facem o politica pentru oameni si a face politica pentru oameni inseamna ca nu trebuie sa fii surd sau orb atunci cand oamenii isi striga nemultumirea in strada. Am inteles ca unii parteneri de-ai nostri nu doresc sa isi asume nicio responsabilitate si nu inteleg ca nu se mai poate face politica rupti de societate sau de ce cer oamenii. Daca ei nu-si asuma, prim-ministrul a hotarat sa isi depuna mandatul, pentru ca nu se mai poate continua asa. O sa avem o intalnire in coalitie la ora 13.00 cu prim-ministrul sa stabilim impreuna care este calea de urmat".

Cine ar putea prelua functia de premier al Romaniei

"PSD nu are foarte multe variante de premier. O varianta ar fi Valeriu Zgonea, o alta ar fi Vasile Dancu, un exponent al Grupului de la Cluj. Decizia va apartine presedintelui Klaus Iohannis dupa o discutie cu partidele" a relatat Marius Tian, corespodent PRO TV.

"Ponta a luat decizia dupa discutii cu colegii din partid. A fost o discutie destul de tensionata. PSD-istii au vrut sa-si depuna mandatele cu totii, o demisie colectiva, in eventualitatea in care premierul nu ar fi fost de acord sa faca pasul inapoi", a relatat Iulia Garbacea, corespodent PRO TV.

Constitutie: Presedintele desemneaza un premier interimar si, dupa consultari cu partidele, un candidat pentru functia de prim-ministru

Un premier interimar din randul actualilor membri ai Guvernului, desemnat de catre presedintele Klaus Iohannis, si demararea de catre seful statului a consultarilor cu partidele reprezentate in Parlament in vederea numirii unui candidat pentru functia de prim-ministru se numara printre pasii constitutionali ce trebuie parcursi, in perioada imediat urmatoare, pentru formarea unui nou Cabinet.  

Conform articolului 106 al Constitutiei Romaniei, ''functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege''.  

La articolul 107, alineatul (3), se prevede ca ''daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, sau este in imposibilitate de a-si exercita atributiile, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului ministru, pana la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilitatii exercitarii atributiilor, inceteaza daca primul-ministru isi reia activitatea in Guvern''.

Conform legii fundamentale, aceste prevederi ''se aplica in mod corespunzator si celorlalti membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioada de cel mult 45 de zile'', se precizeaza la aliniatul (4) al aceluiasi articol.  

Totodata, articolul 110, referitor la incetarea mandatului, prevede la alineatul (2) ca Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate sau daca primul-ministru se afla in una dintre situatiile prevazute la articolul 106, cu exceptia revocarii, ori este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile.  

Urmatoarele doua alineate din acelasi articol arata ca in situatiile prevazute in alineatul (2) sunt aplicabile prevederile articolului 103, iar Guvernul al carui mandat a incetat potrivit alineatelor (1) si (2) indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la depunerea juramantului de membrii noului Guvern.  

Constitutia Romaniei prevede, la articolul 103, alineatul (1), ca pentru investitura unui guvern ''Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament''.

La acelasi articol se stipuleaza: ''Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului''.

Alineatul 3 precizeaza ca ''Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor''. 

Site-urile BBC si Euronews deschid cu prima stire despre demisia premierului Romaniei.

Citeste si:

Primarul Piedone si-a dat demisia. Regretul cel mai mare: "nu m-am lasat consiliat pe fond de incarcare emotionala"

La cat au sarit euro, dolarul si francul, dupa ce premierul Ponta a spus ca demisioneaza. Cursul anuntat de BNR

Fitch: Nu ne asteptam ca demisia premierului Ponta sa aiba impact asupra perspectivei de rating a Romaniei. Sansa de a avea anticipate, putin probabila