"ALDE considera ca prin aceasta modificare a legislatiei electorale sunt incalcate principii prevazute in Constitutia Romaniei. In primul rand, caracterul direct al votului. Textul Constitutiei atribuie in mod imperativ votului un caracter direct, ceea ce inseamna, in intentia constituantului, prezenta efectiva a cetateanului in fata urnelor in vederea exercitarii dreptului la vot fara intermediul unui procedeu indirect sau al unei persoane interpuse", se arata intr-un comunicat remis marti AGERPRES de ALDE. 

Potrivit sursei citate, votul prin corespondenta, asa cum este prevazut de catre initiatori pentru cetatenii romani domiciliati in afara teritoriului national, instituie in drept si in fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetateni, ceea ce este explicit interzis de art. 16(1) din Constitutie, care prevede ca "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari". 

"ALDE a atras atentia in repetate randuri asupra faptului ca formula votului prin corespondenta este birocratica, greoaie si in loc sa inlesneasca votul romanilor din strainatate are efectul contrar. In plus, ridica mari probleme privind posibila fraudare. Acestea sunt argumente care se adauga consideratiilor de ordin constitutional ridicate prin aceasta contestatie", se mai arata in comunicat. 

Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit ca va dezbate pe 18 noiembrie sesizarea in legatura cu legea privind votul prin corespondenta. 

Proiectul votului prin corespondenta a fost adoptat de Camera Deputatilor la sfarsitul lunii octombrie. Actul normativ va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu si la cele prezidentiale si europarlamentare.