Este o chestiune de zile pana cand majorarile vor ajunge in toate magazinele sustin patronatele. Seceta a scumpit hrana animalelor, iar carburantul a aruncat in aer transportul produselor.

Asa se face ca un litru de lapte iese acum pe poarta fermei cu 30% mai scump fata de luna trecuta. Noul pret, de 1 leu si 35 de bani pe litru s-ar putea sa aduca o majorare de peste 10 procente in magazine. Asta ar putea insemna minimum 3 lei si 80 de bani pe litru. Cei care cumpara de la dozatoare au sesizat deja scumpirile.

Din moment ce pretul la un kilogram de floarea soarelui a crescut cu aprox 45% fata de anul trecut, iata ca s-a scumpit si uleiul. Daca o sticla costa in urma cu doua saptamani 5,49 de bani, acum pretul a ajuns la 7,29 de bani.

Au aparut primele scumpiri si la carnea de porc. Carcasa pleca in urma cu o saptamana de la producator cu 8-9 lei pe kilogram. Acum pretul a crescut pana la 12 lei. Modificarile se vad deja la raft, iar oamenii cumpara mai putina carne.

Cele mai multe produse se vor scumpi din octombrie. Majorarile au fost anuntate de patronate inca de asta vara, dupa ce seceta a injumatatit recolta de grau, porumb si floarea soarelui.

Pe langa seceta, mancarea costa mai mult si din pricina curentului, marit cu 6 procente, si a carburantului, ce poate fi considerat regina scumpirilor, dupa 6 majorari succesive. Iar tarifele la gaze cresc si ele de la 15 septembrie, cu 5 procente.