Facem o comparatie cu aceleasi produse vindute in strainatate... si le dam dreptate. De exemplu, o bluza costa in Capitala costa mai mult decat la Milano si nu este singurul articol de vestimentatie mai scump la noi decat in strainatate.

De ce? Pentru ca o parte din brandurile care vand in Romania functioneaza in regim de franciza si automat, in discutie intervine un adaos destul de mare.

Exista insa si situatii in care produsele au cam acelasi pret. Este evident cazul brandurilor internationale care vand direct in tara noastra prin magazinele proprii. Dar si aici pot aparea mici diferente in functie de volumul de vanzari.

Nu ne putem compara cu Spania si Italia, care sunt vanzatori mondiali de haine dar ne apropiem de pretul hainelor din Austria, Germania, Ungaria sau Polonia.

Desi perioada de reduceri a inceput oficial de la 1 august doamnele si domnisoarele nu s-au incaierat inca in fatza cabinelor de proba. Mai mult, romancele au plecat la mare tocmai acum cand hainele pe care le-au vanat in primavara au devenit accesibile.

De cealalta parte, vanzatorii confirma ca anul acesta au taiat din start jumatate din pret.

De pilda, in primavara a fost adus in magazin un sacou care costa 379 de lei, iar acum, dupa reducerile oficiale, platiti pentru el 189 de lei. I s-a aplicat un discount de 50%, asemanator si unei fuste, care acum trei luni costa 199 de lei.

Teoria este valabila si pentru produsele unui brand de incaltaminte care are cate un showroom in Bucuresti si Milano. Acolo cei mai ieftini pantofi costa 30 de euro.

"La barbati avem 269 de lei pretul cel mai mic, la dama 199 de lei", spune Mihaela Isma, manager magazin vestimentar.

Explicatia vine imediat: "Este o franciza adusa din Italia. Preturile variaza de la tara la tara, in functie de cheltuielile fiecarui francizor."

Chiar si asa, nu uitati ca puteti sa va schimbati garderoba la pret redus pana la 31 octombrie.