Sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a articolelor 16 si 34 din Constitutie privind egalitatea in drepturi si dreptul la ocrotirea sanatatii, a anuntat, luni, Avocatul Poporului.

Verificarile vor fi facute dupa ce, din 25 februarie, presa a relatat ca Grupul de la Visegrad (Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia) a facut apel la celalalte state din Europa Centrala si de Est sa se alature initiativei impotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioara in produsele alimentare destinate vanzarii in statele mai sarace din Uniunea Europeana, a precizat sursa citata.

“Asociatiile pentru protectia consumatorilor si Guvernele s-au plans ca unii producatori de alimente folosesc ingrediente mai ieftine in gama de produse destinata Europei Centrale si de Est (CEE) decat in bunurile vandute sub branduri identice in Germania si Austria. Practica este permisa in prezent, deoarece Uniunea Europeana solicita doar o lista de ingrediente pe ambalaj”, potrivit Avocatului Poporului.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca se va constitui “un colectiv de munca” format din reprezentati ai ministerului, Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor, pentru a se stabili daca folosirea standardelor duble este practicata de marile branduri si in Romania.

Avocatul Poporului din Bulgaria, Maia Manolova, a facut apel, in 14 martie, la incetarea discriminarii si a folosirii de standarde duble impotriva consumatorilor bulgari, in scrisori adresate comisarului european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Vera Jourova, si Ombudsmanului European, Emily O'Reilly, arata agentia bulgara de presa BTA.

Romania a fost inclusa intr-un grup alcatuit din autoritati competente din state membre precum Germania, Franta, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Cipru, Spania, care au participat, in luna martie, la un studiu initiat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), in contextul scandalulului produselor alimentare de proasta calitate destinate statelor membre UE mai sarace.

La inceputul lunii martie, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a lansat online sondajul de opinie pe tema sigurantei alimentelor, informatiile fiind folosite in studiul initiat de EFSA.