La o fabrica din sectorul 5 al Capitalei, politistii au constatat ca intr-o singura luna s-au consumat 11 mii de m3 de gaz, ceea ce ar insemna o productie de aproape 400.000 de paini.

In evidentele contabile au aparut insa pana in 100.000 de produse de panificatie.

Ce s-a intamplat cu restul? Anchetatorii sustin ca daca nu trec in registre numarul real de paini, firmele de profil fac evaziune.

Patronii se apara si, nestiind ca pot fi prinsi din cauza consumului de gaz, incearca sa intoarca situatia in favoarea lor.

"Avem un tunel si stiti cum e, ca si atunci cand faci cozonaci, il lasi sa se incalzeasca si nu faci productie continuu si el consuma. Ei acum ne cer acte, le-am dat, au cerut factura de gaz de pe ultimele luni ne-au cerut si bilantul pe cate paini au fost vandute", spune un patron.

Expertii in panificatie au calculat productia medie de paine pentru un consum de 100 de metri cubi de gaz. "La suta de metri cubi, procentul este de 0,4", explica Virgil Pavel, reprezentant ROMPAN.

Cu alte cuvinte, o fabrica de paine consuma 100 de metri cubi de gaz pentru 3300 de paini, daca le coace in sistem tunel si 120 de m3, daca foloseste un cuptor pe vatra. Iar evaziunea nu se opreste aici. Vanzatorii nu dau bon la fiecare produs si nu marcheaza tranzactia pe casa.

In Bucuresti functioneaza 60 de fabrici de paine si produse de panificatie.

Pana acum, actiunea politistilor a scos la iveala 10 infractiuni de evaziune fiscala, iar firmele au de platit amenzi ce depasesc 143.000 de lei.