"Cresterea accizei la bere, fie doar si cu 10%, este o masura care nu isi va atinge scopul. Impactul sau va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat, acestea scazand ca urmare a contractiei pietei cauzata chiar de aceasta crestere de acciza. Mai mult, privind lucrurile in ansamblu, afectele negative vor fi fara indoiala resimtite si de principalul nostru furnizor de materii prime, sectorul agricol", a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei. 

Bratu a mai spus ca taxele colectate pentru bugetul de stat reprezinta aproximativ 45% din pretul unei beri. Orice taxare suplimentara inseamna o crestere a acestui nivel si, ca si in cazul altor produse accizabile, va face berea mai putin accesibila. 

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, acciza la bere va creste de la 1 aprilie de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro si de la 0,43 euro la 0,473 euro in cazul producatorilor independenti cu o capacitate de productie anuala ce nu depaseste 200.000 de hectolitri. 

"Masura de crestere a accizei afecteaza in mod direct consumatorul, intrucat pe fondul contextului economic dificil, piata berii nu poate sustine aceasta modificare a accizei cu 10%. Producatori sau autoritati fiscale, trebuie sa ne gandim intotdeauna la ce isi pot permite oamenii, pentru ca taxarea este o decizie care ii afecteaza direct", a mai spus Bratu.  

Noul nivel de acciza ar situa Romania deasupra nivelului de taxare din tari precum Germania sau Bulgaria. 

Berarii Romaniei considera necesara reducerea evaziunii fiscale, care poate aduce venituri suplimentare si substantiale la bugetul de stat, si sustin ca experientele anterioare au dovedit ca politicile de austeritate si de crestere de taxe, cu efecte directe asupra nivelului consumului, nu pot genera crestere economica. 

"Este regretabil faptul ca a fi bun platnic te pune in situatia de a te afla permanent pe lista celor vizati de cresteri fiscale. Credem cu tarie ca masurile fiscale trebuie sa se concentreze pe o stimulare a sectoarelor care au un rol de a genera valoare adaugata in economie – asa cum este cazul sectorului berii – pentru a duce la cresterea constanta a veniturilor la buget. Tocmai de aceea este nevoie de o abordare corecta din partea Guvernului, astfel incat berea sa nu fie discriminata fata de alte categorii de bauturi", a adaugat Constantin Bratu. 

Incasarile din acciza la bere au fost de 620 milioane de lei anul trecut, fata de 580 de milioane in 2011. Productia de bere din Romania raportata la nivel european reprezinta 4,44 % din totalul productiei de bere de 383 milioane de hectolitri.  Potrivit studiilor, berea este de peste 3,7 ori mai putin accesibila romanilor decat media europeana.

Luand in calcul media veniturilor orare si a pretului de vanzare la bere, un roman trebuie sa munceasca circa 30 minute pentru a putea sa-si cumpere o bere, in timp ce media europeana este de opt minute. O crestere a taxelor si, implicit, a pretului la bere, concomitent cu scaderea mediei veniturilor orare, va clasa Romania pe ultimul loc.