In Bucuresti competitia cea mai mare se da pentru mancare, bautura, detergenti si igiena personala.  Dintre toate, mancarea are cea mai mare pondere in cheltuiala totala a unui consumator: 35 la suta din cheltuielile lunare.

De exemplu, pentru un kilogram de rosii romanesti, unul de castraveti, vinete, rosii, capsuni si telemea de capra, bucurestenii platesc 94 de lei. In Cluj, caeleasi produse costa 57 de lei, deci mai ieftin cu 37 de lei decat in Capitala.

Exista diferente de pana la 50 la suta intre pretul legumelor din Capitala si cel din Cluj. Si la branza si lactate se observa o crestere de 30 %.

Si iesirile la restaurant ii costa mai mult pe bucuresteni, explicatia fiind nivelul chiriilor care sunt cu mult mai mari in Capitala. Diferenta de chirii dintre Bucuresti si tara e de aproximativ 30 la suta.

Dar nu trebuie ignorate salariile. Si ele sunt mai mari in Capitala fata de alte orase cu procente care variaza intre 25 si 50 la suta. Un nivel mai ridicat al salariilor trage dupa sine si un nivel mai ridicat al preturilor. Intre Bucuresti si restul oraselor sunt de obicei diferente majore. Daca la Bucuresti un salariu mediu net este de doua mii de lei in medie, in Botosani, de exemplu, este la jumatate. Dupa Bucuresti cele mai mari salarii sint in Cluj, Timisoara, Constanta si Iasi.