Consiliul Concurentei a decis sanctionarea cu amenda a partilor implicate, astfel: SC Interfruct SRL cu 1,8 milioane lei (aproximativ 400.000 de euro), SC Albinuta Shops SRL cu 2,6 milioane lei (aproximativ 600.000 de euro) si SC Profi Rom Food SRL cu 12,3 milioane lei (aproximativ 3 milioane de euro).

Profi va contesta in justitie amenda

“Activitatile noastre, ale celor de la PROFI, sunt permanent menite sa ofere clientilor nostri calitate mai buna la acelasi pret, precum si alte beneficii. Plecand de la aceasta politica, PROFI a stabilit cu Interfruct o relatie care consideram ca a fost clar in avantajul clientilor nostri, fara sa aduca prejudicii tertilor”,  a declarat Pawel Musial, director general PROFI Rom Food.

In plus, Pawel Musial spune ca actiunile PROFI si Interfruct nu au incalcat nicio prevedere din legislatia de concurenta, iar Consiliul Concurentei a ignorat probele aduse de cele doua firme in acest sens, atat pe parcursul investigatiilor, cat si in cadrul audierilor. "Consiliul Concurentei a stabilit nivelul amenzii cu incalcarea propriilor reguli de determinare a sanctiunilor. De aceea, ne rezervam dreptul de a contesta aceasta decizie in justitie”, adauga acesta.

Investigatia a inceput in 2009

Consiliul Concurentei a declansat in 2009 o investigatie pe piata comercializarii de fructe si legume din Bucuresti, care are ca obiect o posibila intelegere privind fixarea preturilor de vanzare la raft intre firmele Interfruct, Albinuta Shops si Profi Rom Food.

In situatiile in care intelegerile se confirma amenda poate ajunge la 10% din cifra de afaceri.

Tot in 2009, Consiliul Concurentei a declansat patru investigatii pe piata comercializarii produselor alimentare, care vizeaza firmele membre ale grupurilor Metro, Rewe, Mega Image, CDE Interex si care au ca obiect posibile intelegeri anticoncurentiale cu furnizorii acestora.

Amenda cu greutate pentru Orange si Vodafone

Abuz de pozitie dominanta! Aceasta este invinuirea care li se aduce companiilor Orange Romania si Vodafone Romania de catre Consiliul Concurentei, a declarat presedintele autoritatii, Bogdan Chiritoiu. Si pentru asta au primit o amenda-record de 63 de milioane de euro, chiar cea mai mare amenda data de institutie de la infiintare, dupa cum a precizat presedintele Consiliului.
 
Investigatia CC a fost declansata in anul 2006, ca urmare a unei plangeri depusa de Netmaster Communications SRL si are ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta savarsit de catre Orange, Vodafone si Romtelecom pe piata serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile in propria retea publica de telefonie.
 
Compania reclamanta a spus ca o parte dintre apelurile internationale ale clientilor sai fusesera blocate de cei trei operatori de telefonie.
 

Citeste si Omul care a adus gigantilor telecom o amenda de 63 de milioane de euro: Ma bucur ca s-a luat decizia, dar prea tarziu

Concurenta suspecteaza hipermarketurile ca s-au inteles la preturi!

Profi Rom Food si SC Albinuta Shops desfasurau activitati pe piata de vanzare cu amanuntul pentru bunuri de consum zilnic. In anul 2007,  Albinuta Shops a fost achizitionata de Profi Rom Food. In 2010, compania Profi Rom Food a fost, la randul ei, achizitionata de Polish Gamma Group din Luxemburg.