Asa am ajuns, din nou, potrivit celui mai recent studiu GfK, la nivelul din 2007 in privinta bunurilor de folosinta indelungata. Au contribuit la cheltuielile mai mari atat majorarile de salarii de la stat, cat si explozia creditelor.

S-au vandut produse de peste 2 miliarde si jumatate de euro anul trecut. Daca impartim suma, sunt aproximativ 290.000 de euro pe ora si 6 milioane pe zi, adica foarte multi bani. Nu-i de mirare ca am ajuns la nivelul anului 2007.

Sa vedem ce s-a vandut bine si ce a scazut. Electrocasnice mari sunt pe primul loc la crestere. Aici intra frigiderele si masinile de spalat, plus aragaze.

Majorare cu 20% si au electrocasnicele mici, in special aspiratoarele si espresoarele de cafea. La electronice intra televizoarele, vedetele fiind cele cu ecran Full HD, care au diagonala de peste un metru, dar si boxele, mai nou.

Ca valoare vanduta, telefoanele mobile sunt cat electrocasnicele mari si mici, impreuna. Cresc in continuare, in dauna echipamentelor foto si a calculatoarelor, care sunt pe scadere.

Oamenii au avut mai multi bani dupa majorarile salariale de anul trecut, asa ca i-au investit in aceste lucruri. Preturile scazute de micsorarea TVA au contribuit si ele, insa acum dau semne ca incep sa creasca, ianuarie 2017 fiind prima luna cu inflatie pozitiva.

S-au dat peste 50.000 de credite de consum in 2016, iar numarul cardurilor de cumparaturi a crescut cu peste 230.000. Potrivit INS, la fiecare 100 de gospodarii sunt 145 de televizoare, 81 de masini de spalat rufe, 75 de frigiadere si 70 de aspiratoare.