Compania suedeză vrea să transforme obiceiurile de cumpărături în a doua cea mai populată ţară a lumii, deschizând un magazin imens în oraşul Hyderabad din sudul Indiei, scrie Agerpres.

După ce ani de zile a avut dificultăţi din cauza reglementărilor complexe în domeniul investiţiilor străine din India şi apoi cu standardele de construcţie, IKEA este pregătită să inaugureze magazinul luna viitoare, a afirmat adjunctul managerului de ţară, Patrik Antoni.

"Încă nu am fixat data oficială, dar va fi în iulie - ne pregătim să deschidem în următoarele 5- 6 săptămâni", a declarat Patrik Antoni, pentru Financial Times.

Prima unitate IKEA din statul asiatic promite să fie una diferită de orice alt magazin din această ţară. Va fi de mărimea unui mall, va avea 850 de angajaţi şi include un restaurant cu 1.000 de locuri, cel mai mare din reţeaua globală a IKEA şi unul dintre cele mai mari din India.

Mult aşteptata inaugurare vine după mai mult de un deceniu de lobby, în care IKEA s-a străduit să relaxeze reglementările stricte în domeniul investiţiilor străine din India, care nu permiteau unei companii să aibă control complet asupra afacerii sale. Prima solicitarea a IKEA de a deschide un magazin în India datează din 2006.

În mai, Walmart, cel mai mare retailer mondial, a anunţat că va plăti 16 miliarde de dolari pentru o participaţie de aproximativ 77% în site-ul de vânzări online Flipkart, din India, câştigând astfel lupta cu rivalul Amazon pe una dintre cele mai mari pieţe emergente din lume.

Restul participaţiei va fi deţinută de actualii acţionari ai Flipkart, inclusiv cofondatorul Flipkart, Binny Bansal, Tencent Holdings din China, Tiger Global Management LLC şi Microsoft Corp, a anunţat cel mai mare retailer online din India, care are peste 100 de milioane de utilizatori.

Vânzările online în India s-au situat anul trecut la 21 de miliarde dolari, potrivit firmei Forrester, dar vor creşte semnificativ în următorii ani, deoarece o mare parte a populaţiei de 1,25 miliarde utilizează din ce în ce mai mult internetul.

Deja IKEA a cheltuit aproximativ 750 de milioane de dolari în India, achiziţionând terenuri şi permise de construcţie pentru a construi patru magazine, în Hyderabad, Bangalore, Mumbai şi New Delhi.

În România, IKEA are un magazin în București, unitate care a fost a 253-a deschisă în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010, a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din IKEA Group.

În prezent, IKEA amenajează al doilea magazin pe care îl va deschide în acest an în București, pentru care a început deja recrutările.