Cafeneaua se afla la parterul unui Mall din centrul Beijingului iar zvonurile despre inchiderea ei au inceput sa circule inca de la inceputul lunii.

Mai multi bloggeri s-au intrebat daca nu cumva de vina sunt preturile exorbitante la chirii, care se practica in zona, insa compania a negat aceasta posibilitate. Potrivit reprezentantilor Starbucks, inchiderea localului vine ca urmare a deciziei de a muta cafeneaua intr-un alt spatiu din apropiere, mai mare si cu un decor mai atragator. Cu toate acestea, surse interne citate de publicatia Financial Times sustin ca de vina ar fi chiria prea mare.

Problema este una care a cuprins intregul sector imobiliar din China. In ultimele luni, guvernul a facut eforturi sa tina in frau preturile din domeniu, ce au facut ca multi asiatici sa nu isi mai permita cumpararea unei locuinte. “Daca nici Starbucks nu si-a mai permis sa ramana, cum si-ar putea permite oamenii de rand?”, se intreaba un blogger. “Asta subliniaza costurile in crestere ale chiriei si ale fortei de munca”, arata un altul.

Peisajul imobiliar complicat din China ingreuneaza misiunea celui mai mare lant de cafenele din lume, care isi propusese sa ajunga la 1.000 de localuri deschise in tara, pana la sfarsitul anului. Cele mai multe dintre acestea se afla in orasele mari, precum Beijingul, dar tot acolo autoritatile isi concentreaza cel mai putin eforturile pentru scaderea preturilor la proprietati.

Lantul de cafenele s-a aflat oricum in ultima perioada in mijlocul unor scandaluri de proportii. Acuzata ca refuza sa isi plateasca taxele in Marea Britanie sau ca foloseste apa de la toaleta pentru prepararea cafelei, in China, imaginea Starbucks a avut serios de suferit in ultimul timp, precum si incasarile acesteia, sustin reprezentantii companiei.

La indemnul repetat al premierului Marii Britanii, compania a platit recent cinci milioane de lire sterline, urmand sa mai achite inca pe atat pana la sfarsitul anului, primul impozit pe profit pe care il plateste in ultimii cinci ani. Potrivit The Guardian, o noua transa de 10 milioane de lire sterline urmeaza sa fie incasata de catre stat in 2014.

Dar criticii atrag in continuare atentia ca firmele, printre care si Starbucks, nu ar trebui "sa poata alege dupa bunul plac cat impozit sa plateasca". Starbucks a anuntat ca a fost de acord cu aceasta contributie pentru a-si multumi clientii si va continua sa vireze si restul banilor pana la sfarsitul anului, desi sustine ca afacerea se afla pe pierdere in Regat.

Intre timp, potrivit unui ziar din Hong Kong, citat de Business Insider, o cafenea Starbucks din China foloseste apa de la toaleta pentru prepararea bauturilor. 

Cafeneaua Starbucks din cladirea ce gazduieste Bank of China utilizeaza apa de la un robinet din toaleta cladirii, pentru a fierbe cafeaua. Mai mult, practica ar dura inca din 2011, din momentul inaugurarii turnului, transmite AFP, preluata de Business Insider. 

Robinetul folosit la obtinerea apei pentru cafea este situat la doar cativa metri de vasele de toaleta, intr-o mica baie destinata angajatilor din cladire. Deasupra robinetului se afla un semn pe care scrie “Starbucks Only”. 

Compania a recunoscut ca respectiva cafenea nu are o conexiune directa pentru apa, asa ca e nevoita sa o obtina din cea mai apropiata sursa, care, intamplator, este toaleta. In schimb, reprezentantii cunoscutului lant dau asigurari ca apa provenita de la respectivul robinet este trecuta prin sistemul de filtrare al cladirii si este potabila. Starbucks a anuntat ca acum fierbe cafeaua cu apa distilata.

Asa cum era de asteptat, clientii nu au fost deloc incantati de descoperire. Unii au postat critici severe pe pagina de Facebook a cafenelei din Hong Kong, spunand ca practica este una dezamagitoare si ingrijoratoare.