Datele Eurostat reflecta evolutia indicelui armonizat al preturilor de consum din ianuarie, fata de aceeasi luna a anului precedent.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, rata anuala a inflatiei din Romania, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a inceput anul 2017 la nivelul de 0,05%, care marcheaza revenirea in teritoriu pozitiv pentru prima data dupa mai 2015.

Inflatia anuala din zona euro a fost de 1,8%, fata de 1,1% in decembrie, iar in Uniunea Europeana de 1,7%, dupa 1,2% in ultima luna a anului 2016.

Cele mai ridicate rate ale inflatiei anuale au fost consemnate in Belgia (3,1%), Letonia si Spania (ambele cu 2,9%) si Estonia (2,8%).

Comparativ cu decembrie, preturile de consum din Romania au scazut in ianuarie cu 0,1%, conform datelor Eurostat.

Pentru finalul acestui an, Banca Nationala a Romaniei a revizuit in jos prognoza de inflatie, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%. Potrivit guvernatorului Mugur Isarescu, rata anuala a inflatiei s-a mentinut relativ stabila pe parcursul trimestrului 4 din 2016.

"Cotatiile materiilor prime isi consolideaza trendul ascendent. Tendinta se continua si in prezent, dar parca nu atat de accentuat", a spus Isarescu, precizand, de asemenea, ca pretul combustibililor a revenit ca dinamica in teritoriul pozitiv.

In zona euro, cea mai mare contributie la cresterea preturilor a venit din partea carburantilor pentru transporturi, de +0,5 puncte procentuale, si a pacurii si alimentelor, de +0,14 puncte procentuale fiecare. Un efect negativ au avut telecomunicatiile, gazele naturale si painea si cerealele.