Reprezentanţii PETA, o cunoscută organizaţie care militează pentru drepturile animalelor, au precizat că videoclipul a fost "filmat de un martor" şi "conţine imagini surprinse în lunile ianuarie şi februarie din acest an în 12 crescătorii diferite din Africa de Sud", ţară din care provine mai mult de jumătate din mohairul vândut pe plan mondial. PETA a cerut autorităţilor sud-africane să demareze o anchetă.

În acele imagini pot fi văzute mai multe capre din rasa angora - a căror lână este folosită pentru fabricarea de pulovere, eşarfe şi pături - în timp ce erau trase cu brutalitate de coarne şi picioare, ridicate de pe sol fiind ţinute de coadă şi aruncate apoi din nou pe sol de persoane care le tundeau.

Înregistrarea video "a determinat numeroase companii din moda internaţională, inclusiv grupurile H&M, Gap Inc., Inditex şi Arcadia, să implementeze o interdicţie referitoare la comerţul cu mohair", au transmis reprezentanţii PETA într-un comunicat.

Purtătorii de cuvânt ai acestor grupuri, contactaţi de AFP, au confirmat că firmele menţionate s-au angajat să interzică până în 2020 folosirea mohairului, o fibră apreciată pentru fineţea şi lejeritatea ei.

Compania suedeză H&M a precizat că foloseşte mohairul doar într-un procent infim în colecţiile sale (0,044% din totalul fibrelor utilizate), iar rivalul ei spaniol Inditex (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Ovsho, Zara, Uterque) a menţionat că această fibră este prezentă "doar într-un număr mic de produse" din oferta sa.

"Niciun standard credibil nu permite până acum o informare transparentă şi controlabilă a producţiei de mohair", a afirmat un purtător de cuvânt de la H&M pentru AFP. "Grupul nostru va continua să caute fibre alternative", a adăugat el.

"Inditex deplânge practicile pline de cruzime din fermele sud-africane de mohair dezvăluite de PETA", au declarat reprezentanţii grupului spaniol, care au precizat totuşi că nu deţin dovezi despre existenţa unor fapte asemănătoare celor denunţate de PETA în crescătoriile de la care se aprovizionează furnizorii săi.

Gigantul american Gap a subliniat că ia "foarte în serios chestiunea bunăstării animalelor", precizând că interdicţia mohairului vizează mărcile Athleta, Banana Republic, Gap şi Old Navy.

Grupul britanic Arcadia (Topshop, Topman, Burton Menswear, Dorothy Perkins, Evans, Miss Selfridge, Outfit Kids, Wallis) a confirmat la rândul său un astfel de angajament, exprimându-şi "îngrijorarea faţă de videoclipul obţinut de PETA".

Gap şi Arcadia nu au precizat însă articolele vestimentare ce conţin mohair şi care sunt comercializate de brandurile lor.

Chestiunea bunăstării animalelor a determinat recent o serie de companii celebre din industria modei, precum Gucci şi Versace, să interzică folosirea blănurilor naturale în colecţiile lor.