Cu toate acestea multe marci de lux si-au modificat planurile, fortate de criza. Un exemplu in acest sens este si cel al brandului Chanel, care anuntase ca Romania se afla in planul de dezvoltare al afacerii pentru anul 2010, dar…nu a mai dat vreun semn ca va ajunge pe piata autohtona.
 
Modificari de “lux” generate de criza

Acum doi ani, cand planurile de finalizare ale centrului Cocor Luxury Store pareau sa fie la o azvarlitura de bat, reprezentantii companiei anuntau drept chiriasi nume grele din lumea fashionului de lux: Gucci, Chanel, Versace, Dior, Fendi, Armani, Calvin Klein sau Burberry.

Timpul a trecut, iar semne ca centrul comercial exclusivist al Capitalei isi va deschide portile in curand, nu prea sunt. In concluzie, planurile caselor de moda s-au schimbat.

Potrivit surselor din piata, Gucci va deschide in scurt timp un magazin de circa 270 de metrii patrati in cadrul hotelului de cinci stele Athenee Palace Hilton, ca urmare a unei investitii de 2 milioane de euro.

In acelasi timp, casa de moda Armani va inaugura in toamna primul sau magazin pe Calea Victoriei, in Bucuresti. Brandul patrunde in Romania prin compania Alsa Boutiques, cel mai mare comerciant de marci de lux din tara, ce detine francizele Max Mara, Ermenegildo Zegna, Pal Zileri, plus Marella, Mariella Burani si Cocinelle. Grupul va deveni astfel unic distribuitor al liniei de haine si accesorii destinate tinerilor, Emporio.

Piata romanesca nu este tocmai teritoriu strain pentru casa Armani. Aceasta a deschis, in 2000, pe Calea Victoriei, magazinul de mobila Phylosophy Design, cunoscut ca reprezentanta Armani Casa pe piata romaneasca, dar care si-a inchis usile in 2008.

Rafar, divizia de fashion a grupului RTC anunta in luna iunie anul trecut ca va aduce in Romania francizele Ferragamo si Franco Ferre, insa acum, la aproape un an de la anunt, compania a luat decizia de a lansa pe piata locala brandul Franco Ferre, care face parte dintr-un magazin multibrand, Catwalk.  

Mai sunt marci international de lux care se uita cu interes catre piata noastra, cum ar fi Burberry sau Hermes, care, se pare ca vor sa ajunga in Romania la finele anului viitor.

Ce branduri a scos criza din Romania?

In 2009, cateva marci de fashion au fost raspuse de criza si obligate sa-si inchida obloanele magazinelor de la noi din tara. Printre ele amintim Cerruti 1881, La Perla sau Face Concept Store.

Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!