"Constructia mall-ului de 28.000 de metri patrati a fost amanata pana la obtinerea finantarii. In plus, exista 8 hectare de teren disponibile la vanzare sau pentru dezvoltarea de noi unitati de retail. BMW a oferit termeni atractivi de inchiriere a 6.000 de metri patrati din acest teren pentru a dezvolta un showroom, tranzactie care asteapta aprobarea finala din partea viitorilor chiriasi. Discutiile cu IKEA sunt in curs, cu o perspectiva pozitiva pentru 2013", se arata intr-un raport al fondului britanic de investitii European Convergence Development Company (ECDC), unul dintre actionarii Era shopping Park Iasi, citat de Mediafax.

Despre intentia retailerului suedez de a deschide un magazin in Iasi s-a scris si in anul 2008, insa de atunci Ikea a ramas la un singur magazin in Romania, deschis in 2007. La acea vreme se vorbea despre un magazin de 24.000 de metri patrati, insa informatia nu a fost confirmata de niciuna din partile implicate.

Parcul de retail mai este detinut de fondul britanic Argo Real Estate Opportunities Fund, prima faza a proiectului fiind deschisa in anul 2008. In prezent, proiectul are circa 50.000 de metri patrati inchiriabili. Investitorii anuntau in 2008 si dezvoltarea unui mall, insa inceperea constructiei a fost amanata.

"In momentul de fata suntem in continuare in faza de prospectare pentru a gasi cea mai potrivita locatie pentru urmatorul magazin. Ce va pot spune cu siguranta este ca lucram la asta, avem un Land Acquisition manager incepand din mai 2010, care cu asta se ocupa: prospecteaza piata, cauta terenuri. Inca nu am stabilit care va fi urmatoarea locatie din Romania: este interesant si Bucurestiul, dar si celelalte orase cu peste 300.000 de locuitori din tara", a declarat Cornel Oprisan, Retail Manager Ikea Romania.

Dezvoltatorii detin toate autorizatiile de constructie pentru mall, fiind in negocieri cu mai multi constructori pentru realizarea proiectul. Astfel, in cazul in care va fi obtinuta finantarea pana in luna martie, prima faza a mall-ului, de 15.000 metri patrati, ar putea finalizata in luna martie 2014, iar a doua, de 13.000 metri patrati, in luna noiembrie 2014.

"Concurenta in oras a crescut de la deschiderea proiectului Palas de 45.000 metri patrati (proiectul a fost deschis in primavara anului trecut, fiind dezvoltat de Iulius Group, n.r.). Acesta a atras o serie de noi retaileri in oras si a redus traficul si vanzarile celorlalte centre comerciale din oras. Desi traficul in Era este acum la nivelul de dinaintea deschiderii Palas, este clar ca vanzarile retailerilor s-au redus. Acest lucru este valabil si pentru celelalte proiecte din oras", se mentioneaza in raport.

ECDC estimeaza ca vanzarile retailerilor s-au redus cu 15-20% in urma deschiderii Palas, astfel ca si in 2013 chiriasii vor beneficia de o serie de reduceri ale chiriilor. Gradul de ocupare al parcului este de 97,8%, dupa ce in 2012 au fost semnate 21 de contracte de inchiriere.

Fondurile britanice mai detin impreuna un proiect similar cu cel din Iasi la Oradea, deschis in 2009. Proiectul are 64.000 metri patrati inchiriabili, finalizati in doua faze. O a treia faza este programata pentru finalizare in acest an. Pentru aceasta faza, dezvoltatorii negociaza cu retailerul francez de echipamente sportive Decathlon pentru deschiderea unui magazin de 1.800 de metri patrati.

Pe langa parcurile de retail din Iasi si Oradea, ECDC a fost implicat in dezvoltarea cladirii de birouri Cascade Euro Tower si a ansamblului rezidential Asmita Gardens, aflat in insolventa, ambele din Bucuresti.