In iunie, tarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost: Belgia (1,8%), Suedia (1,2%) si Malta (1%), iar statele care au inregistrat rate anuale negative ale inflatiei au fost Cipru (minus 2%), Bulgaria (minus 1,9%), Croatia (minus 1,2%), Spania (minus 0,9%), Romania si Slovacia (ambele cu minus 0,7%), Letonia (minus 0,6%), Luxemburg si Polonia (ambele cu minus 0,4%), Italia si Olanda (ambele cu minus 0,2%), Cehia si Ungaria (ambele cu minus 0,1%).

Comparativ cu luna mai 2016, inflatia a scazut in doua state membre (Romania si Malta), a crescut in 17 tari membre si a ramas stabila in opt.

In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii preturilor l-au avut restaurantele si cafenelele (cu o crestere 0,11 puncte procentuale), chiriile si tutunul (ambele cu o crestere de 0,06 puncte procentuale). La polul opus s-au situat combustibilii pentru transport (minus 0,41 puncte procentuale), combustibilul pentru incalzire (minus 0,16 puncte procentuale) si gazele naturale (minus 0,13 puncte procentuale).

Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%, insa inflatia in zona euro s-a situat sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul la petrol s-a redus semnificativ.