Nu vorbim despre costurile vamale, ci despre amenzile pe care riscati sa le luati daca echipamentele comandate bruiaza serviciile de comunicatii mobile. Iar suma se ridica pana la 5.000 de lei, avertizeaza cei de la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

Statiile de supraveghere pentru bebelusi ori telefoanele fixe portabile, comandate de pe site-urile online din strainatate, sunt doar doua dintre aparatele care creaza interferente ce bruiaza semnalele de telefonie si internet.

Ovidiu Dolha, seful Serviciul de Control ANCOM Cluj: "Daca un telefon fix, adus ilegal din SUA, Canada sau Asia, este utilizat, receptia statiei de baza a telefoniei mobile este afectata in asa maniera incat apelurile sunt intrerupte brusc si alt apel nou nu se poate face."

De aceea, este foarte important ca potentialii clienti sa verifice daca produsul electronic achizitionat are inscriptionat pe el marcajul pentru conformitate europeana.

Mihai Predescu, seful formatiei de monitorizare a statiilor mobile ANCOM: "Acesta este un semnal de la un telefon mobil, iar acesta este un semnal de la un telefon DECT care se suprapune peste telefoanele mobile, perturband functionarea telefoanelor mobile."

In ultima perioada, specialistii au identificat aproape 60 de de cazuri in care telefoanele fixe wireless afectau functionarea serviciilor de comunicatii.

Gabriel Haiduc, seful serviciului de monitorizare ANCOM: "Pe masura ce ne apropiem de sursa de semnal, intensitatea creste. In acest moment semnalul este asa de mare incat depaseste cadrul ecranului si acesta este telefonul care ne perturba."

Cei care nu iau in calcul avertismentele reprezentantilor ANCOM risca amenzi usturatoare, cuprinse intre 500 si 5.000 de lei.