Astfel, un studiu Gfk arta ca acestea au reprezentat circa 22% din valoarea produselor alimentare de baza.

In ceea ce priveste consumul alimentelor din grupa de baza, ca de exemplu paine, oua sau lapte, acesta a fost cel mai putin afectat de scaderea cheltuielilor si a scazut cu doar 3%, in perioada ianuarie - septembrie 2010 fata de acelasi interval din 2009.

Mai mult, romanii s-au orientat tot mai mult spre magazinele cu preturi mici, de tip discount, in detrimentul celor de la coltul blocului.

Romanii prefera varianta maxi

In ceea ce priveste produsele non-alimentare, ca de exemplu cele de curatenie sau ingrijire personala au inregistrat cea mai mare scadere in valoare, cu mai mult de 9%. Cu toate acestea, in aceasta categorie se remarca preferinta pentru ambalaje mai mari (upsizing), pentru a economisi bani.

Focus pe marcile proprii

Daca pana acum romanii evitau produsele marca proprie ale retailerilor, criza a demonstrat ca acestea sunt o alternativa tot mai buna la cele traditionale, si asta pentru ca sunt in medie cu o treime mai ieftine.

Practic, diferenta de pret se datoreaza lipsei unei etichete elaborate sau a taxelor de intrare la raft. Astfel, daca la inceputul anului, doar 4% dintre romani cumparau produse de larg consum marca proprie, precum Winny sau Cora, acum ponderea a ajuns la 7%.

Chiar si asa suntem la mare distanta de vecinii din est, unde ponderea a ajuns deja la 18%.